Gündem

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM’de Karadeniz’deki mayınlar için komisyon kurulmasını talep etti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatına başlaması ile birlikte küresel ekonomi piyasalarında dalgalanmalar yaşanırken, öte yandan savaşın Türkiye üzerindeki etkileri de devam ediyor. Ekonomik boyuttaki etkilerinin yanı sıra, Ukrayna’daki savaşla birlikte son dönemlerde İstanbul Boğazı’nda mayın paniği de yaşanmaya başladı. Yaşanan mayın paniği sonrası CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’a yazılı başvuruda bulundu ve Karadeniz’de zincirlerinden kopan mayınlar konusunda Komisyon kurulmasını talep etti.

Özgür Özel’in Açıklamaları

Özgür Özel yaptığı açıklamada Rusya – Ukrayna savaşının bölgede büyük bir gerilime neden olduğunu ve Rusya ile Ukrayna’nın dışında savaşın en çok Türkiye’yi etkilediğini dile getirdi. Özel, Türkiye’nin bu savaş boyunca bir taraftan arabuluculuk rolünü üstlendiğini, diğer taraftan da başta Ukrayna’daki vatandaşların tahliyesi olmak üzere bazı sorunlarla boğuştuğunu ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel konuya ilişkin açıklamasında “Bir yandan sıcak çatışma devam ederken Soçi Liman Müdürlüğünce paylaşılan bir bilgiye göre 420 mayının zincirlerinin koptuğu ve Karadeniz’de dağıldığı ifade edilmektedir. Bu mayınlar arasında olduğu değerlendirilen bir mayın, 26 Mart’ta İstanbul Boğazı’nda, bir diğer mayın ise 28 Mart’ta İğneada açıklarında tespit edilmiştir…” sözlerine yer verdi.

“Kamuoyu Bilgilendirilmeye Muhtaçtır”

Özgür Özel, açıklamasının devamında ise Deniz Kuvvetlerimizin mayın tarama kabiliyetinin yüksek olduğunu ve Rusya ile Ukrayna tarafları ile anlık istihbarat paylaşımının zorunlu olduğunu dile getirdi. Özel “Ayrıca bu durumun NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’nu Boğaz’da konuşlanmasına ve Montrö’nün ihlaline sebep olabileceği değerlendirilmektedir. Karadeniz’de serseri mayınların dolaştığı ve özellikle bölgedeki balıkçılarımızın kendilerini tehdit altında hissettiği düşünüldüğünde Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu konuda önlem alıp almadığı, bu konuda nasıl bir planı olduğu noktasında kamuoyu bilgilendirilmeye muhtaçtır” ifadelerini kullandı.