Gündem

Çernobil santrali çevresinde çatışmalar şiddetlendi! “Radyasyon seviyesinde anormallik var” iddiaları gündeme geldi

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonlar Ukrayna’nın farklı noktalarında devam ederken Çernobil bölgesinde yoğunlaşmaya başlayan çatışmalar endişe yarattı. Ukraynalı yetkililerden gelen açıklamalarda, bölgede görülen radyasyon seviyelerinde anormallik olduğu iddia edildi. Ayrıca yetkililerden gelen açıklamalarda 1986 yılında yaşanan Çernobil felaketinin bir kez daha Avrupa’yı tehdit ettiği öne sürüldü. Savaş endişelerinin ortasında bir de nükleer sızıntı endişeleri gündeme gelmeye başladı.

Rus Askerlerinin İşçileri Rehin Aldığı İddiası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Ukrayna’ya giren Rus askerleri, ülkedeki askeri havalimanları ve askeri noktaları ele geçirmek için saldırılarına devam ederken, Rus kuvvetleri Çernobil nükleer santralini ele geçirmek için de harekete geçti. Rus askerlerinin bugün Belarus üzerinden Ukrayna’ya girmesinden sonra Çernobil nükleer santral bölgesinde çatışmalar şiddetlendi. Bölgede yoğunlaşan çatışmaların ardından Ukraynalı yetkililer, atık depolarının zarar görmesi durumunda tüm Avrupa’ya radyoaktif toz bulutu yayılabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Öte yandan Rus askeri birliklerinin, Ukrayna saati ile 17.00 sonrasında Çernobil’e girdiği ve eski nükleer santralde bulunan işçileri rehin aldığı da iddia edildi.

Beyaz Saray: Nükleer Santral İşçileri Rehin Alındı

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, dün yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Çernobil santralinin personelini rehin aldıklarına dair güvenilir raporları olduğunu ifade etti. Psaki konuya ilişkin açıklamasında “Nükleer atık tesislerini, bakımını sağlamak ve korumak için gereken rutin kamu hizmeti çabalarını sona erdirebilecek bu yasadışı ve tehlikeli rehin alma, açıkçası inanılmaz derecede korkutucu ve büyük ölçüde endişe vericidir. Bunu kınıyor ve işçilerin serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” sözlerini dile getirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı: Radyasyon Seviyesi Normal

ABD’den konuya ilişkin gelen açıklamaların ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Poldoliak da bir açıklamada bulundu. Poldoliak açıklamasında “Acımasız bir savaşın ardından Çernobil bölgesi üzerindeki kontrolümüzü kaybettik. Eski Çernobil nükleer santralinin durumu ve nükleer atık depolama tesislerinin son durumu hakkında bilgi sahibi değiliz” ifadelerini kullandı. Poldoliak açıklamasının devamında Rus askerlerinin “anlamsız” saldırılarını kınadı ve “Çernobil’in güvenli olduğunu söylemek imkansız” dedi. Açıklamalar sonrası Doğu Avrupa medya ajansı NEXTA ise Çernobil bölgesi yakınlarında radyasyon seviyelerinin anormal sıçramalar gerçekleştirdiğini paylaştı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada ise bölgedeki radyasyon seviyesinin normal olduğu iddia edildi.