Gündem

Çatlamasının nedeni meğer buymuş: Yumurta haşlarken sakın bu hatayı yapmayın!

Türkiye’de birçok evde haşlanmış yumurta sabah kahvaltıların vazgeçilmezi olarak görülüyor. Ancak yumurta haşlarken çatlayan yumurtalardan birçok kişi şikayetçi oluyor. Oysa yumurtayı haşlarken bazı notalara dikkat edildiğinde çatlama hadisesi yaşanmayacak.

Kahvaltı sofralarının baş tacı kabul edilen haşlanmış yumurtayı hazırlarken bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor:

Yumurtayı haşlarken dikkat edilmesi gerekenler:

Buzdolabında sakladığını yumurtayı, dolaptan çıkarır çıkarmaz suya koymayın, sıcak soğuk tepkimesi yumurtanın çatlamasına neden olabilir. Bunun yerine bir süre oda sıcaklığında bekleterek suya koyun ve haşlayın.
Eğer yumurtayı oda sıcaklığında bekletecek zamanınız yoksa limonla ovarak da çatlamasını engelleyebilirsiniz.
Çatlamasını istemeyenler yumurtaya iğne ucu kadar bir delik açarak da haşlama işlemini gerçekleştirebilirler. Haşlama suyuna tuz ve sirke eklemek de çatlamanın önüne geçebilir.
Haşlama suyu kaynayınca ocağın altını kısmak faydalı olacaktır. Geniş bir kap yerine, küçük bir kapta haşlama işlemini gerçekleştirmek yumurtaların birbirine çarpmasının önüne geçecektir.

Yumurta saklarken dikkat edilmesi gerekenler:

Yumurtanın daha uzun süre tazeliğini koruması için buzdolabında saklamak gerekir. Yumurtayı dolaba koymadan yıkamak sakıncalıdır, bunun yerine kullanırken yıkamak daha doğru olacaktır. Yumurtanın son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir. Ne zaman kırıldığı bilinmeyen bir yumurtayı tüketmemek gerekir.