Gündem

Çarşamba gününe kadar dışarı çıkmayın: Solunum için tehlikeli!

Türkiye’de Afrika’dan taşınan çöl tozlarına karşı uzmanlar tarafından çeşitli uyarılarda bulunuldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros Çarşamba gününe kadar ülkemizde etkisini devam ettirecek olan çöl tozlarının insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Toros açıklamalarında, “Solunum için zararlı, çok fazla maruz kalmamakta fayda var.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin pek çok ili bugün çöl tozlarının etkisi altında kaldı. , Ege, Marmara ve Batı Karadeniz’de etkili olan toz taşınımı ile ilgili olarak uzman isimler açıklamalarda bulundular. Prof. Dr. Toros Çarşamba gününe kadar ülkemiz üzerinde bol miktarda Afrika’dan gelen çöl tozu etkisinde kalacağını söykediği açıklamasında, “Bu çöl tozu zaman zaman belli yerlerde görüş mesafesinde düşüşlere yol açabilir. Yine radyo frekanslarında ve iletişim kanallarında yayın kesintilerine yol açabilir. Bunlar doğal süreçlerdir. Çarşamba gününe kadar yoğun şekilde çöl tozu etkisinde kalacağız, olumsuz etkilenmemek için yine dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var. Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamakta fayda görüyorum”

Bitkilerin gübre ihtiyacını karşılıyor

Çöl tozunun solunum sistemlerinde zarar verebileceğini dile getiren Toros, bitkiler için doğal gübre görevi görebileceğini söyledi. Toros konu hakkındaki açıklamasında, “Bahar aylarında ülkemize Afrika’dan Arap Yarımadası’ndan çöl tozu geliyor. İçerisindeki zengin besin kaynakları bitkilerin temel ihtiyacı olan gübre ihtiyacını karşıladığı için atalarımız nisan yağmurlarını bu şekilde isimlendirmişlerdir” dedi.

Çöl tozunun yağışlar ile indiğini söyleyen Toros, banklarda, arabaların üzerinde bu çamur izlerini görmenin mümkün olduğunu açıklamalarına ekledi.