Gündem

Çalışanları ilgilendiren yasa teklifi meclis onayından geçti!

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 11 maddelik yasa teklifi meclis onayından geçti. Teklife göre; Cumhurbaşkanına kısa çalışmayı uzatma yetkisi veriliyor. Ayrıca teklifte iş gücü piyasasında normalleşme sürecinin hızlandırılması gibi maddeler de yer alıyor.

AK Partili Milletvekillerinin imzasını taşıyan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi bugün meclis onayından geçti. Teklife göre; salgın nedeniyle Cumhurbaşkanının kısa çalışma başvurusunu 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatma yetkisi genişletiliyor.

Ayrıca teklif kapsamında yer alan maddeye göre; İş yerlerinin normale dönüşünü teşvik etmek amacıyla hazırlanan kısa çalışmadan normal çalışmaya geçen iş yerleri için 3 ayı geçmemek üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı veya iş veren hissesi primlerini tamamı destek olarak verilecek.

Yersiz ödenek alana ceza

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yersiz faydalandığı tespit edilen işverenlere destek tutarı ile birlikte gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.

O kanun için erteleme

Corona virüsü salgını nedeniyle uzman ve hekim açığını önlemek amacıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmünün yürürlüğü ötelenecek.

Yerli plakalı araçlar ile yabancı plakalı araçlar otoyollardan aynı geçiş ücretlerini ödemek durumunda kalacaklar.

Ayrıntılar geliyor…