Kamu

Çalışanlara müjde: Sigorta giriş tarihi öne çekilebilecek!

Türkiye’de milyonlarca çalışan vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Ancak emekli olmak için sigorta girişi büyük önem taşıyor. Sigorta başlangıcı ne kadar erken olursa emeklilik şartları da o kadar az oluyor. Peki, sigorta giriş tarihi öne çekilebilir mi? İşte cevabı…

Emekli olmak isteyen vatandaşlar sıklıkla emeklilik şartlarını araştırıyorlar. Erken ve kolay emekli olmak isteyen vatandaşlar, sigorta başlangıç tarihlerini bazı durumlarda öne çekebilirler. Peki, bu durumlar nelerdir? Sigorta başlangıç tarihi nasıl öne çekilebilir?

Ülkemizde vatandaşlar, askerlik borçlanması, doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilirler. Erkeklerin askerlik süreleri onlara hem gün kazandırıyor hem de işe giriş tarihlerini geri çekerek 1 yıl erken emekli olma imkanı tanıyor. Öte yandan kadınların üç çocuk için borçlanma yapılarak 2160 gün yani 6 yıl erken emekli olma imkanı bulunuyor.

Askerlik borçlanması ile erken emeklilik

Gazetevatan haberine göre; Hiç sigortalı olmadan askere giden bir kişi döndüğünde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ise askerlik borçlanması yaparak askerlik süresi kadar ilk işe giriş tarihini geriye çekme hakkına sahip. Askerlik hizmetinden önce çalışmaya başlamış ve işine ara vererek askere gidenler için askerlik borçlanması sadece prim günü kazancı sağlamaktadır. Prim günü eksiği bulunan erkeklerin ilk tercihi askerlik borçlanmasıdır.

Doğum borçlanması ile erken emeklilik

Sigorta olunduktan sonra doğan üç çocuk için borçlanma yapılarak 2160 gün yani 6 yıl erken emekli olma imkanı bulunuyor. Bu kadar gün satın alınırken bu sürelerde çalışmamak ve doğan çocukların da yaşıyor olması gerekiyor.

Eğer yaşı ve yılı dolmuş bir anne 2160 gün daha çalışması gerekirken borçlanma yaparsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Bunun dışında doğum borçlanması işe giriş tarihini öne çekmiyor ancak prim tamamlamaya fırsat sunuyor. Ne kadar eksik priminiz varsa o kadar borçlanma yapılabiliyor. Öte yandan engelli çocuğu olan anneler için de erken emeklilik imkanı bulunuyor. O annelerin 2008 sonrası çalışmalarına 4’te 1 oranında prim ekleniyor ve yaştan düşülüyor. Kadınlar doğum borçalanması yaparak erken emeklilik fırsatından böylece faydalanmış olabilirler.