GündemSağlık

Çalışanlara aşı zorunlu hale getirildi!

Yaklaşık iki senedir tüm dünya covid 19 salgını ile mücadele ediyor. Aşının bulunması ile bir umut ışığı doğdu. Hal böyle olunca aşılama oranının artması için çalışmalar sürüyor.

Aşı oranının artması ve salgının önüne geçilmesi için ABD yeni bir karar aldı. Bu karara göre, ABD’nin New York eyaletinde çalışanlara 6 Eylül’e kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olmaları ya da her hafta test yaptırmaları zorunluluğu getirildi. New York Valisi Andrew Cuomo konuyla ilgili açıklama yaptı. Cuomo, eyalet genelindeki yaklaşık 250 bin çalışana,  vakalarda görülen artış nedeniyle aşı veya haftalık test zorunluluğunu getirmeye mecbur olduklarını ifade etti.

Özel sektöre çağrı

Cuomo, devlet hastanelerindeki sağlık çalışanlarının ise aşı olma dışında başka seçeneği bulunmadığını net bir şekilde ortaya koydu. Diğer yandan özel sektördeki işverenlere çalışanlarını ve de müşterilerini aşılamaya teşvik etmeleri konusunda çağrıda bulundu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da 26 Temmuz’da yaptığı açıklamada, şehirdeki öğretmenler ve polisler da dahil belediyeye bağlı 340 bin çalışana 13 Eylül’e kadar aşılanmaları, aşılanmayanlar için her hafta test yaptırmaları şartı getirdiklerini duyurmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın da ülke genelinde federal hükümete bağlı çalışanlara yönelik benzeri bir uygulama üzerinde çalıştığı ve söz konusu planı bugün açıklayabileceği kaydediliyor.

Neler olmuştu?

New York Valisi Andrew Cuomo, aşılanma hızının düştüğünü ve aşı olup olmama konusunda kararsız olan insanlar için büyük bir kampanya başlattı. Aşı olanlar için “Vax And Scratch” adlı bir çekiliş oluşturan New York Valisi, kazanan kişiye en yüksek 5 milyon dolar olmak üzere sıralamaya göre para dağıtacak. Buna benzer şekilde Ohio, Colorado ve Oregon gibi eyaletler de farklı piyango gibi çekilişler düzenliyor.

Aşı Olana Bedava Donut

Amerika’nın en büyük tatlı zincirlerinden olan Krispy Kreme, aşı olanlar için glazür kaplamalı donut çeşidinden ücretsiz ikram edeceğini açıkladı. Aşı sırası gelmeyenler için kampanyayı 2022’ye kadar sürdüreceklerini belirten firma, “Bizi merak etmeyin. Her zaman daha çok donut yapabiliriz. Ne kadar çok bedava verirsek o kadar mutlu oluruz. Çünkü bu hepimizin isteği hayatın normale dönmesine daha çok yaklaştığımız anlamına gelir.” açıklamasında bulundu.