Gündem

Büyük panik: Bu 20 belirti varsa dikkat! Hemen hastaneye başvurun

Koronavirüs salgını etkisini azalttı derken son 1 ayda vaka sayıları artışa geçmeye başladı. Vakaların artması endişeye neden olurken, yeni gelişmeler de yaşandı. İngiltere’de yaygın olan BA.4 ve BA.5 varyantları tüm belirtileri değiştirdi. Koronavirüsü haber veren 20 belirti tek tek sıralandı. Bu belirtiler varsa hemen hastaneye başvurun.

İŞTE EN YAYGIN BELİRTİLER

Koronavirüs salgınında yeni gelişmeler yaşanıyor. Salgının başında tat ve koku kaybı, ateş gibi belirtileri öne çıkan koronavirüste birçok mutasyon geçirdiği iki yılı aşkın sürenin ardından boğaz ağrısı belirtisi ilk sıraya yerleşti. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, Kovid testi pozitif hastalarda ilk dört semptom artık sırasıyla boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük. İngiltereli araştırmacıların 17 bin 500 kişiden elde ettiği verilere göre, Kovid testi pozitif çıkanların en yaygın bildirdiği semptom artık boğaz ağrısı, öne çıkan diğer belirtiler ise baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük.

KORONAVİRÜSÜN BELİRTİLERİ DEĞİŞTİ

Karar’ın haberine göre; İngiltere’de Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) listesinde ilk sıralarda yer alan yüksek ateş ve koku/tat kaybı ise son dönemdeki hastalarda eskisine göre çok daha nadir görülüyor. Ses kısıklığı, hapşırma, yorgunluk, kas ağrısı ve baş dönmesi, Omicron’un BA.1 ve BA.2 tiplerinin yaygın olduğu bugünlerde en sık bildirilen belirtilerden. BBC, bu tablonun diğer araştırmalarla da tutarlı olduğunu teyit etti. İngiltere’de rastgele seçilen 150 bin kişinin verilerine dayanan React-1 araştırması, pandeminin başından bu yana Kovid semptomlarının değiştiğini ortaya koydu. Bilim insanları, bunun nedeninin virüsün zaman içerisindeki değişimi ya da mutasyonu olabileceğini kaydediyor.

VİRÜSÜNYAYILMA HIZI ARTTI

Orijinal Vuhan varyantından bu yana birçok Kovid varyantı ortaya çıktı. Son olarak başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinde Omicron varyantı hakim tür haline geldi. Imperial College London’dan React-1 araştırmacıları, bu varyantta koku ve tat kaybının en az görülen belirtiler olduğunu vurgulayarak, bunun yerine hastaların daha çok grip benzeri semptomlar bildirdiğini kaydetti. Bu yılın mart ayından itibaren hızla yayılan Omicron’un BA.1 ve BA.2 tipleri, uzmanların bir süredir ‘Kovid artık grip gibi oldu’ değerlendirmesinde bulunduğu bu değişimi getirdi. Ardından Omicron’un iki alt varyantı, BA.4 ve BA.5 hakim hale geldi ve bu varyantlar da virüsün yayılma hızını artırdı.

İŞTE 20 BELİRTİ;

İngiltere’deki araştırmada, Zoe App adlı uygulamanın verilerine göre, Omicron varyantının ardından öne çıkan 20 Kovid belirtisi artık sırasıyla şöyle:

Boğaz ağrısı: %58
Baş ağrısı: %49
Burun tıkanıklığı: %40
Kuru öksürük: %40
Burun akıntısı: %40
Balgamlı öksürük: %37
Ses kısılması: %35
Hapşırma: %32
Yorgunluk: %27
Kas ağrısı: %25
Baş dönmesi: %18
Lenf bezlerinin şişmesi: %15
Göz ağrısı: %14
Koku hissinde değişim: %13
Göğüs ağrısı: %13
Ateş: %13
Terleme-titreme: %12
Nefes darlığı: %11
Kulak ağrısı: %11
Koku kaybı: %10