DepremlerGündem

Büyük depremle ilgili peş peşe korkutan açıklama: 7.3 büyüklüğünde deprem bekleniyor!

Peş peşe deprem açıklaması geldi. Beklenen büyük depremlerle ilgili açıklama yapıldı. Son günlerde peş peşe yaşanan depremler paniğe neden olurken, depremle ilgili araştırmalar da yapılıyor. Deprem uzmanları büyük depremlerle ilgili korkutan açıklamalarda bulundu. Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, ”Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor.” dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün geçtiğimiz günlerde yaptığı,” 2030’a kadar olma olasılığı yüzde 64. Bu yüksek bir sınır. 10 bin bina artık topun ağzında. Her bir binayı 4 kat düşünelim 40 bin kat eder. Her bir kata 2 daire koyuyoruz o zaman 80 bin daire eder. Her daireye 4 kişi koy 320 bin insan. O kadar insanın bu depremde ölme olasılığı anormal fazla demektir. En minimumdan aldık, demek ki bu 300 bini sen artık milyon kabul edeceksin” açıklaması yeniden gündemi ısıttı.

7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENTİSİ

Bu konuya ilişkin olarak Milliyet’ten Mert İnan’a konuşan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Naci Görür’ün olması depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu ifade ettiği açıklamasının 2004 yılındaki eski görüşü yansıttığını dile getirdi. Yeni yapılan çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şerif Barış şöyle konuştu:

“Naci Hoca’nın 2030’a kadar yüzde 64 dediği deprem riski 2004 yılında yapılan araştırmanın verileri ve bu araştırmada risk yüzde 64 değil yüzde 62 olarak belirtiliyordu. Ancak 2004’deki veriler 2016’da bir grup bilim insanı tarafından yeniden ele alınırken, yeni veri ve tekniklerle incelemeler yapıldı. 2046’ya kadar 7.3 ve üzeri deprem riski yüzde 48 olarak belirlendi. İstanbul’da büyük depremin hemen olacakmış gibi algı yaratılması bir anlamda çürütülmüş oldu.”

‘BURSA VE YALOVA’YI ETKİLEYECEK’

Marmara Denizi’nde geçmişte yaşanan depremlerin tamamının 7 ve üzeri olduğunu düşünmediklerini ifade eden Şerif Barış, riskin yüzde 64 olduğunu söylemenin doğru olmadığını, İstanbul odaklı konuşulmasının üzücü olduğunu söyledi. Barış , Güney Marmara’da Bursa ve Yalova’yı ciddi etkileyecek fayların bulunduğuna dikkat çeken Barış, şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul’u etkileyecek 7 ve üzeri deprem riski çok yüksek değil ancak bu sözlerden ‘Hazırlık yapmayın, rahat olun’ anlamı çıkmamalı. Marmara Denizi’nde geçmişte yaşanan depremlerin tamamının 7 ve üzeri büyüklükte olduğunu düşünmüyoruz. 6.7 veya 6.8’lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Her hafta depremi gündeme getirip, risk yüzde 64 demek doğru bir söylem değil. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü.

Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor. Toplum korku veren kişi veya bilgileri seviyor olsa da bilim insanlarının doğru bilgileri, doğru zamanda aktarması gerekir. Deprem sismolojinin konusu ve her yer bilimci eşittir deprem uzmanı demek değildir. Yapılan her açıklama insanların ruh dünyasında etki yaratırken, arsa fiyatlarını düşmesine, sigorta primlerini yükselmesine neden olabiliyor. Siz her gün medya aracılığı ile ‘Yıkıldık yıkılıyoruz’ derseniz yabancı yatırım yapmaz. Bir de serbest alimler var ki, evlere şenlik, sözlerinin bilimsel hiçbir geçerliliği yok.”

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, yaşanan depremlerin ardından sosyal medyadan açıklama yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. Yaltırak, isim vermeden bazı bilim insanlarının gündemde kalabilmek için paniğe neden olan açıklamalar yaptığını belirterek, ” Medya üzerinden sürekli yorum yapanların, biraz da oluşan aktiviteler ve fay haritaları ile bilimsel yayın yapmalarını bekliyoruz. İki doktora öğrencimle birlikte 22 bin kilometre veri ile Marmara’yı üç boyutlu haritaladık. Fayların derindeki geometrisini hız modelleriyle normalize ettik.” dedi.