Ekonomi

Bunu Yapan Yandı ! 500 Bin Lira Cezası Var

Yeni düzenleme kapsamında corona virüsü salgını gibi dönemlerde fahiş fiyata ve stokçuya büyük cezalar getirildi. Sektör temsilcileri tarafından memnun olunan bu uygulama kapsamında 500 bin liraya kadar ceza kesiliyor.

Fahiş fiyat artışına ve stokçuluğa artık geçit verilmeyecek. Corona virüsü salgını gibi olağanüstü durumlarda, fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilenlere 100 bin liraya, stokçuluk yapanlara da 500 bin liraya kadar para cezası verilecek. Konu ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığının Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’, yürürlüğe girdi.

500 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Bu yönetmelik kapsamında Olağanüstü hal, afet ve ekonomik dalgalanma dönemleriyle diğer acil durumlarda fahiş fiyat ve stokçuluğun denetlenmesi amacıyla oluşturulan kurul, işlenen fiilin ağırlığı, işletmenin büyüklüğü, daha önce ceza alıp almadığı gibi hususlara göre verilen cezayı artıracak.

Buna göre, fahiş fiyat artışı yapanlara 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk yapanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

VATANDAŞLAR FIRSATÇILARA KARŞI KORUNACAK

Sektör temsilcileri tarafından yapılan açıklamada fırsatçılık yapanların artık ortaya çıkacağı belirtildi.

Ayrıca Bakanlık tarafından yapılan açıklamada özellikle maske, dezenfektan, temizlik ve gıda ürünlerinde tüketiciye yansıyan fahiş fiyatlar gündeme gelmiş, belirlenen firmalara yüksek cezalar verilmişti.

Bununla birlikte corona virüsü salgını döneminde yeni dönemde vatandaşların fırsatçılara karşı bir kurul ile korunacağını belirtilmişti.

13 üyeli kurulda, Ticaret, Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman bakanlıkları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ve Reklam Kurulu’ndan üyeler yer alacak.

“ORTAYA ÇIKMASININ ZAMANI GELDİ”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken bu kon uya ilişkin bir açıklama yaparak daha önce yapılan denetimlerle fiyatların ara ara kontrol altında tutulduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi yasal dayanağı oldu. Fiyatın kimde yüksek olduğunu anlayacağız. Zamların sorumlusu her zaman esnaf gibi görünüyor. Bir taraftan haksız ticaret yapanlara caydırıcı olacak, diğer taraftan tüketici güvenilir şekilde alışveriş yapacak. Tarladan satış yerine ulaşana kadar ürünün fiyatı katlanıyor ama tüketici son aldığı yeri suçlu görüyor. Artık kim yaparsa ortaya çıkmasının zamanı geldi”