Ekonomi

Bugün zorunlu oldu! Yapana 5 bin TL ceza var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan İkinci el araç satışını ilgilendiren yönetmelikte yapılan değişiklikler bugün yürürlüğe girdi. Buna göre bundan sonra yetki belgesi olmadan satış yapan kişilere araç başı 5 bin TL ceza kesilecek.

Türkiye’de ikinci el satışları için işletmelere yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Bugün başlatılan uygulamaya göre, bundan sonra yetki belgesi olmayan ve satış yapan kişilere araç başına 5 bin TL ceza uygulanacak. Yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı satım yapan vatandaşlar tespit edilerek Maliye Bakanlığı’na bildirilecek. Maliye Bakanlığı bu kişileri vergi mükellefi yapıp, beyanname cezası kesebilecek.

3 gün içinde ilanları kaldırılacak

İkinci el motorlu kara taşıtının satılması, satışından vazgeçilmesi veya taşıt teslim belgesinin süresinin sona ermesi halinde üç gün içinde ilanların yayından kaldırılması isteniyor. Düzenlemeye göre, Bakanlığın internet sayfasından veya Bilgi Sisteminden yetki belgesi kontrolü yaparak yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin elektronik ortamda mağaza açılışına izin verilmeyecek. Ayrıca yetki belgesindeki unvan veya işletme adı elektronik ortamda mağaza adı olacak.

Fiyatları düşürmesi bekleniyor

Kayıt dışı satışlar azaltması ve fiyatlarda düşüş yapması beklenen düzenlemeye göre, işletmeler satışını geçekleştirdikleri ikinci el için 7 gün önceden ekspertiz raporu alacak. Rapor ücreti işletme sahibi tarafından ödenecek. Rapor işletme ve raporu düzenleyen işletme tarafından en az 5 yıl saklanacak.