GündemManşet

Bugün 81 ilde başlıyor! Randevu nasıl alınacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün canlı yayında Çin’den gelen corona virüsü aşını vuruldu. Türkiye’de aşılama süreci ile ilgili de önemli bilgiler veren Bakan Koca, kitlesel aşılamanın bugün başlayacağını duyurdu. Bu nedenle aşı olmak için randevuların nasıl alınacağı merak ediliyor.

Dün gerçekleştirilen Corona virüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca, kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundu. Normal hayata dönmek için mutlaka aşı olunması gerektiğini söyleyen Bakan Koca, kitlesel aşılamanın da bugün itibari ile başladığını açıkladı.

Yapılan açıklamalara göre; corona virüsü aşısı bugün sağlık çalışanlarından başlayarak uygulanacak. Vatandaşlar için ise aşılamada 4 aşamalı plan hazırlandı. Bu plan kapsamında sırası gelen vatandaşların aşıları, ağırlıklı olarak aile sağlığı merkezlerinde yapılacak. Covid-19 aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden mhrs.gov.tr veya ALO 182’den randevu alınarak başvurulabilecek. Ayrıca vatandaşlar aşı olup olmayacaklarını e-Nabız sisteminden ya da 2023’e ‘Aşıla’ yazıp SMS atarak öğrenebilecekler.

4 aşamalı aşı programı:

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır. Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.