Ege Haberleriİzmir Haberleri

Bu ürünün satışı İzmir sınırları içerisinde yasaklandı: Birçok kişi bilmiyordu!

Birçok kişi bunu bilmiyor. Ancak İzmir’de bir ürünün satışı çocuklar için yasaklandı. Yasağa rağmen satış yapanlara ise kolluk kuvvetlerince 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca ’emre aykırı davranış’ suçlamasıyla idari para cezası kesiliyor.

İzmir’de çocukların sağlığının korunması için 18 yaşından küçüklere çakmak ve çakmak gazı satışı yasak. Pek çok kişinin bilmediği yasağa uymayanlara ise para cezası kesiliyor.


Bu kapsamda Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İzmir ili sınırları içerisinde çakmak ve çakmak gazı satışı yapan kişi ve her türlü iş yerini kapsayan emir gereği, insan sağlığının zararlı uçucu bir gaz olan çakmak gazının zararlarından çocuklarımızın korunması amacıyla her türlü çakmak ve çakmak gazı 18 yaşından küçük olanlara satılmayacaktır.

Kararın uygulanması ve yerine getirilmesine aykırı davrananlara, fiilleri başka bir suç oluşturmuyor ise kolluk kuvvetlerince 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca ’emre aykırı davranış’ suçlamasıyla idari para cezası uygulanacaktır.”

Çakmak gazının zararları nelerdir?

Çakmak gazı bağımlılığa neden olabilir.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda çakmak gazının etkilerinin hayal görme ya da sesler duyma şeklinde olabileceği ve sinir sisteminde kalıcı hasarlara yol açabileceği bildiriliyor.
Yapılan bilgilendirmelere göre, gaza bağlı olarak beyin ve akciğer ödemi gelişebiliyor. Ayrıca kalp kası üzerinde toksik etkisi olabiliyor.