Gündem

Bu ülkede günde en az 700 bin varil ham petrol çalınıyor!

Afrika kıtasında petrol ve doğalgaz zengini Nijerya’dan günde en az 700 bin varil ham petrol çalındığı açıklandı. Devlet Bakanı Silva son iki ayda 5 milyon litreden fazla çalıntı ham petrol ele geçirildiğini belirtti.

Nijerya Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Timipre Silva, yaptığı açıklamada ham petrol hırsızlığının ülkeye döviz akışını olumsuz etkilediğini söyledi. Ülkenin her gün en az 700 bin varil ham petrol kaybettiğini söyleyen Silva, “Bu hem petrol üretiminde hem de milli gelirde düşüş anlamına geliyor” dedi.

Bakan Silva, hükümetin petrol hırsızlığını önlemek için çeşitli soruşturmalar yürüttüğünü de belirtti. Ülkede 200’den fazla yasadışı petrol rafinerisi faaliyet gösteriyor. Son iki ayda 5 milyon litreden fazla çalıntı ham petrol ele geçirildi. Yaklaşık 37 milyar varil petrol rezerviyle Nijerya, dünya rezervlerinin yüzde 3,1’ini elinde tutuyor. Ham petrol üretimi açısından dünyanın ilk 15 ülkesi arasında yer alan Nijerya, dünyanın en büyük 8. petrol rezervine, petrol ihracatında ise 6. sıraya sahiptir.

Ülkenin Çaylar ve Delta bölgelerinde günde 1,5 milyon varilden fazla ham petrol üretilebildiği ancak provokatif olaylar nedeniyle en az 500.000 varilin kullanılamadığı belirtilmelidir.