Ekonomi

Bu sene almak isteyenler çok üzülecek: Fiyatlar yüzde yüz arttı!

Corona virüsü salgını araç satışlarını da etkiledi. Fabrikaların kapanması nedeniyle sıfır araç tedariki zorlaştı. Bu nedenle vatandaşlar ikinci el araba yöneldiler. İkinci el araçlara artan talep fiyatlarında artmasına neden oldu.

Türkiye’de corona virüsü salgınının etkileri araç fiyatlarına da yansıdı. Bu sene içerisinde araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar sıfır üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ikinci el araçlara yöneldiler. İkinci elde artan talep fiyatları da yükseltti. Ancak fiyatlar yükselse de araçlara talep azalmadı. Bu nedenle piyasa çalışanları araç bulmakta zorlandıklarını aktardılar.

Fiyatlar yüzde yüzün üzerine çıktı

Galerici Mustafa Üzer ikinci el araç fiyatlarına ilişkin olarak, “Fiyatlar yüzde 100 arttı. Yani 30’luk araba 60 oldu. 60’da durur mu dedik durmadı, 70, 80, 90’a doğru gidiyor. Ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Ama şu anda düşmeyeceği kesin. Üstüne de daha ekleyecek. Bu önümüzdeki pandemi sürecini belki de daha da ağır atlatacağız. Bu süreç böyle devam ederse arabaların düşme şansı yok. Üstüne bu kadar daha ekler. Yurt dışından araba gelmiyor. Bugün açılsa gelmeye başlasa Türkiye’ye gelmesi 6 ay sürer. Avrupa’da pandemi sürecinde arabalar yüzde 30 değer kaybetti. Bizde yüzde 100 arttı, daha durmuyor” açıklamasını yaptı.

Araç bulmakta zorlanılıyor

Üzer konuya ilişkin açıklamasında, “Şimdi öyle bir şey ki herkes bu işi yapıyor. Şuradan 100 kişiyi çevirelim 99’u araba alıp satıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Herkes bu işi yapıyor. Bilen de yapıyor, bilmeyen de yapıyor. Herkes ucuz mal derdinde. Bu arabadan 200 bine de var, 250 bin liraya da var. Adam niye diye sormaz mı? Şu arabanın motoru 40 bin lira, diğer arabanın motoru 8-10 bin lira. Sen şimdi 2 bin lira aşağıya alıyorsun neler ile karşılaşacağını hiç bilmiyorsun. Biz ne yapıyoruz? Arabamızın tüm eksiğini yaptırıyoruz ki verdiğimiz insana mahcup düşmeyelim. 3 lira kazanmayalım da 2 lira kazanalım, müşteriyi kazanalım” ifadelerini kullandı. Üzer ayrıca ikinci ele olan talep nedeniyle araç bulmakta çok zorlandıklarını da sözlerine ekledi.