EkonomiGündemKamu

Bu 2 şartı sağlayanlar hemen emekli olabilecek! Şartlar neler olacak?

EYT’de yeni yıl sinyali ile 3’lü maaş formülü netleşiyor.2 şartı sağlayan emekli olup maaşına kavuşacak.40 yaş üstü için açıklama geldi.Emeklilik için yaş dışındaki şartları yerine getiren sigortalılar yeni düzenleme ile emekli maaşına kavuşabilecek. Emekli maaşları tüm kazançlar üzerinden üç ayrı dönem için hesaplanarak tespit edilecek. Emeklilik için yıl ve prim şartlarını tamamlayıp yaş şartını bekleyen EYT’liler bu düzenlemeyle beraber yaşa bakılmadan emekli olabilecek.Emeklilik için geri sayım yapan yüz binlerce EYT’li gözlerini son dakika açıklamalarına dikti.

Milyonlarca kişi emeklilik düzenlemesini büyük bir heyecanla bekliyor. Devlet EYT konusunu kapsamlı bir değerlendirme sürecine aldı. Bu çalışmalarda öncelikle kimlerin kapsama gireceği tespit edilecek daha sonra da emeklilik için uygulanacak formüller tek tek masaya yatırılacak. Bu aşamada maliyet hesabı da çıkartılarak karar kısmına gelinecek. EYT çalışmalarının 2022’de tamamlanması beklentiler arasında yer alıyor. Peki, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için süreç nasıl işleyecek? Gündemdeki EYT formülleri neler? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) son durum nedir? Gündemdeki EYT formülleri neler? Eyt son durum ne oldu?Tüm merak edilenler açıklandı.İşte detaylar…

3’lü maaş hesabı nasıl yapılacak?

Emeklilik için yaş dışındaki şartları yerine getiren sigortalılar emekli olduklarında maaşları tüm kazançlar üzerinden üç ayrı dönem için hesaplanarak tespit edilecek.9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşlar emeklilik düzenlemesini heyecanla bekliyor. Ancak bu çalışmalar bir süre devam edecek çünkü kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Şu anda yıl sonuna kadar karar verilmesi gereken asgari ücret konusu bulunuyor. Bundan sonra sürdürülen 3600 ek gösterge ve sözleşmelilere kadro çalışmalarıyla birlikte EYT değerlendirmesi de sürecek.

Kimler bu kapsama girecek?

Merak edilen konulardan biri de kimlerin kapsama gireceği oldu.Kapsama giren kişiler tespit edilecek daha sonra da emeklilik için uygulanacak formüller masaya yatırılacak. Bu arada maliyet hesabı da çıkartılarak karar aşamasına getirilecek.Bu çalışma sonunda emeklilik için yıl ve prim şartlarını tamamlayıp yaş şartını bekleyen EYT’liler bu düzenlemeyle birlikte yaşa bakılmadan emekli olabilecek. Buna göre 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar iççin erkeklerde 25 kadınlarda 20 yıl sigortalılık şartı bulunuyor.

Açıklanan detaylara göre kadınlar için bu süre dolmuş durumda. Erkekler için ise 2021 yılına göre 1996 ve öncesinde sigortalı olanlar kapsama giriyor. Prim şartında da işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün şartları bulunuyor.Bu iki şartı yerine getirip yaşı bekleyenlerin mağduriyetini giderecek düzenleme onların emekli olmalarını sağlayacak. Böylece 1999 dönemin koalisyon hükümeti tarafından çıkartılan kademeli emeklilik düzenlemesinden etkilenmemiş olacaklar.

Dönemlere göre hesaplanıyor

EYT’lilerin emeklilik hakkına kavuşmalarıyla birlikte maaş almaları da sağlanacak. Bu sigortalıların maaş hesapları üç dönem olarak yapılacak. Buna göre 2000 öncesi, 2000-2008 (10. ay) arası ve 2008’in 10. ayından sonraki dönem olmak üzere üç ayrı hesaplama yapılacak. Bu durumda emekli maaşı hesaplanırken tüm kazançlar dikkate alınarak yapılacağı açıklanmış oluyor.Böylece güncelleme katsayıları yükselecek. Tüm kazançlara bakılacağından yaş beklerken ödenen fazla primler de emekli maaşı hesaplamasında kullanılacak. Üç dönemde farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla emekli maaşı belirlenecek.

Tüm bunların beraberinde güncelleme katsayıları yükselecek. Tüm kazançlara bakılacağından yaş beklerken ödenen fazla primler de emekli maaşı hesaplamasında kullanılacak. Üç dönemde farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla emekli maaşı belirlenecek.Böylece güncelleme katsayıları yükselecek. Tüm kazançlara bakılacağından yaş beklerken ödenen fazla primler de emekli maaşı hesaplamasında kullanılacak. Üç dönemde farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla emekli maaşı belirlenmiş olacak.