Ekonomi

Brent petrolün fiyatı fırladı, Türkiye’de akaryakıta peş peşe zamlar geldi: Motorinin litre fiyatı 19 lirayı aştı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatı ile birlikte başta ABD ve AB olmak üzere, dünya genelinde birçok ülke Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi yaptırım kararı aldı. Rusya’nın petrol ve doğalgaz üretim ve ihracında dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması ile birlikte küresel ekonomi piyasalarında da sert dalgalanmalar yaşandı. Savaşın başladığı gün, 8 yıl aradan sonra 100 dolar seviyesini gören Brent petrolün varili, ilerleyen günlerde 105 dolar seviyesine kadar yükseldi. Dün günü 112 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrol, %3,5 artış sonrası 118 dolar seviyelerine kadar çıktı. Brent petrol fiyatındaki sert artış, Türkiye’de vatandaşa da akaryakıt zammı olarak yansımaya devam ediyor…

Savaşın Petrole Etkisi: Zamlar Peş Peşe Geldi

2022 yılının gelişi ile birlikte Türkiye’de doğalgaz, elektrik, akaryakıt ve market ürünleri başta olmak üzere hemen hemen her alana zamlar da yansımaya başladı. Yükselen enflasyon verileri ve artan döviz kurları etkisi ile yüksek oranlarda gelen zamlar, son dönemlerde en çok da akaryakıt zamlarında kendisini gösterdi. Geçtiğimiz hafta, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgalin etkisiyle hızlı yükseliş yaşayan Brent petrolün varil fiyatı, bu yükseliş sonrası hafif gerilemiş olsa da ilerleyen günlerde yükselişine devam etti. Brent petrol fiyatında peş peşe yükselişler gelince, yurtiçinde akaryakıt fiyatlarına da peş peşe zamlar gelmeye başladı.

OPEC Fiyat Oynaklığına İlişkin Açıklama Yaptı

Brent petrolün varil fiyatı dün günü 112 dolar seviyesinde tamamladıktan sonra %3,5 artışla 118 dolar seviyesine kadar yükseldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışındaki bazı ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, günlük 400 bin varillik kademeli üretim artış planına Nisan ayında da devam edilmesine karar verdi. OPEC tarafından gelen açıklamalarda, mevcut petrol piyasası temellerinin dengeli bir piyasaya işaret ettiği ve fiyat oynaklıklarının piyasa temelindeki değişikliklerden değil, jeopolitik gelişmelerden kaynaklandığı belirtildi.

Motorinin Ortalama Litre Fiyatı 19 TL’yi Aştı

Brent petrol fiyatındaki artış Türkiye’de akaryakıta zam olarak yansıdı. Son 2 günde yurtiçinde akaryakıta üst üste zamlar geldi. EPGİS 2 Mart tarihinde benzinin litresine 88 kuruş ve motorine de 1,51 TL zam geldiğini duyurmuştu. Ardından dün bir kez daha açıklama yapan EPGİS, bu kez benzine 53 kuruş ve motorine de 1,33 TL zam geldiğini duyurdu. Gelen zamlar sonrasında Ankara’da benzinin ortalama litre fiyatı 18,08 TL’ye ve motorinin litre fiyatı da ortalama 19,01 TL seviyesine yükseldi.