Muğla Haberleri

Bodrum'un kaderi sel mi? Araçlar sürüklendi, 5 yıldızlı otelleri su bastı

Bodrum’da sağanak yağışların başlaması hayatı felç etti. Geçen olduğu gibi bu yıl da Bodrum’un alt yapı eksikleri hava şartları ile birlikte yeniden gün yüzüne çıktı. Bodrum-Turgutreis yolu biriken su nedeniyle bir süre trafik polisleri tarafından kapatıldı. Ekiplerin teyakkuza geçtiği ilçede hayat felç oldu.

Bodrum çöplüğündeki yağmur suları çöplük yolundaki gecekonduları vurdu. Gecekondulardan birinin bir cephesi yıkıldı. Sel suları odanın içine girerken Melisa Şen isimli 7 yaşındaki çocuk son anda kurtarıldı. Yaşadıkları korku dolu anları basın mensuplarına anlatan Melisa’nın annesi Sözen Şen şunları söyledi:“Ben yemek hazırladığım için farkına varmadım. Çocuk karnım acıktı dedi, ona yemek hazırlıyordum. Bir anda suyun geldiğini duyunca çocuğu kucağıma aldım dışarı çıktık” dedi.

Trafik araç sahipleri ve yayalar için kabusa döndü

İlçede sabaha karşı yağan yağış, bir süre ara verdikten sonra öğleye doğru yeniden başladı. Şiddetli şekilde yağan yağmurda yine cadde ve sokaklar göle döndü. Yapılan uyarılara rağmen, dere yataklarına bırakılan araçlar sel sularında sürüklendi.

Bodrum-Turgutreis yolu, biriken su nedeniyle bir süre trafik polisleri tarafından kapatıldı. Yoldaki sular çekilince ulaşım tekrar normale döndü. İtfaiye ekipleri ise, su taşkınları oluşan bölgelerde önlemler alarak, çöple kapanan mazgalları temizledi. Kentte yağmur nedeniyle birçok hasarlı kaza oldu.

5 yıldızlı otel sular altında kaldı

Torba Kaynar mevkisindeki 5 yıldızlı bir oteli ise dere vurdu. Otelin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Otel personeli suyu tahliye etmek için yoğun çaba harcadı. Oteldeki yerli ve yabancı turistler ise başka otellere tahliye edildiği öğrenildi. 5 yıldızlı otel ise sular altında kaldı.

İngiliz Turistler Bodrum’da  neye uğradığını şaşırdı

Sağanak yağışa sokakta yakalanan İngiliz turistler ise korku dolu anlar yaşadı. Suların yükseldiğini ve aracın sürüklendiğini gören İngiliz Lina Martin ile Lesie Atkinson suların bir anda yükseldiğini söyleyerek, “Biz otelden dışarı çıkmıştık. Bir anda yağmur bastırdı sular yükseldi ve araç sürüklenmeye başladı” dedi.

Bodrum’da yağışlar neden bu manzaralara gebe?

Bir zamanların mavi cenneti Bodrum Yarımadası son yıllarda inşaat sektörünün şantiyesi haline geldi. Mavi cennet betona gömülünce, son yıllarda her güçlü yağış aynı manzaraları yaratıyor. Nitekim dün gece başlayan sağanak yağmur, Bodrum ve çevresini bir kez daha savaş alanına çevirdi. Denize ulaşamayan sular ev, işyeri ve yolları bastı. 

2011’den beri Bodrum’un kaderi sel!

2011 yılından bu yana her güçlü yağışta aynı manzara ile karşılaşan Bodrum’da metrekareye 200 kilogram yağış düştü. Caddeler ve mahalleler sular altında kaldı. İşin sevindirici yanı ise, büyük maddi hasara rağmen can kaybı yaşanmaması oldu. Asfaltların patladığı, çok sayıda aracın sürüklendiği, elektrik direklerinin devrildiği ve su şebekesinin iflas ettiği ilçede hayat bir kez daha felce uğradı.

Torba’da araçlarıyla denize sürüklenen 2 kişinin imdadına Sahil Güvenlik ekipleri yetişti. Sahil Güvenlik ekipleri ayrıca bölgede yaptıkları araştırmada toplam 4 aracın sel sularıyla denize sürüklendiğini ama içlerinde kimse olmadığını belirledi.

Yağmur Sınavında Bodrum Yine Sınıfta Kaldı

Bodrum’daki sel felaketinin ardından su tahliye ve temizlik çalışmaları sürüyor. Selden en fazla zarar gören yerlerden Yokuşbaşı ve Torba’daki taşkınlara özellikle dere yataklarından gelen suların neden olduğu anlaşıldı.
Dere yatağında biriken çöpler, kaya parçaları ile birleşti. Daha sonra da yakınlardaki çöplükte bulunan katı atıkları da önüne katarak rögar ve mazgalları tıkadı. Bu nedenle yer altına inemeyen yağmur suyu cadde ve sokakları nehre çevirdi.

Sel Betona Gömülen Bodrum’u Tehdit Ediyor

Bodrum’da yaşayanlar, kimliğinden uzak, tarihi dokuyu hiçe sayan denetimsiz mimari yapılaşmanın yanı sıra, bölgenin bir inşaat ve rant alanı haline getirilmesinin sel riskini arttırdığını öne sürüyorlar.

 

Bir yanıt yazın