Gündem

Bitcoin Nedir? Altcoin Fiyatları Bitcoin’den Etkilenir Mi?

Bitcoin fiyatları ve altcoin fiyatları son zamanlarda en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Çünkü lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) 2021 yılında ciddi bir fiyat artışı yaşadı ve fiyat kısa sürede 20.000 dolarlık eski rekordan 64.900 dolarlık yeni rekora doğru yükseldi. Bu noktada Bitcoin fiyatının neden arttığını anlamak ve altcoin fiyatlarının Bitcoin’den etkilenip etkilenmediğini görmek için öncelikle Bitcoin’in ve altcoin’lerin ne olduğuna bakmak faydalı olacaktır.

 

Bitcoin Nedir? Altcoin Nedir?

 

Bitcoin, kişilerin kendileri arasında elektronik olarak fon transferi yapabilmesini sağlayan bir sistemdir. Bitcoin’in kullandığı teknolojiye Blockchain teknolojisi deniliyor ve Bitcoin’in güvenli bir sistem olmasını da Blockchain teknolojisi sağlıyor.

 

Çünkü Blockchain teknolojisi sayesinde Bitcoin ile gerçekleştirilen her işlem dünyada dağıtık halde bulunan ve bir merkeze bağlı olmayan binlerce bilgisayara aynı anda işleniyor. Bu işlemlerin bulunduğu bloklar da zincirler halinde birbirine bağlanarak Blockchain sistemini oluşturuyor. Dolayısıyla Blockchain’de kayıtlı bir işlemi değiştirebilmek için binlerce bilgisayara aynı anda müdahale etmek gerekiyor. Bu işlem her ne kadar imkansız olmasa da geleneksel sistemlere kıyasla çok zor olduğu için diğer sistemlerden daha güvenilir kabul ediliyor.

 

Bunun yanı sıra Bitcoin işlemleri, geleneksel sistemlere göre çok daha hızlı ve ucuza gerçekleşiyor. Ayrıca geleneksel sistemlerde işlem ücretleri oransal olarak alınırken BTC’de sabit bir işlem ücreti bulunuyor. Örneğin; 1 BTC’lik işlemde de 1.000 BTC’lik işlemde de aynı işlem ücreti ödeniyor.

 

Bunlara ek olarak Bitcoin ile gerçekleşen işlemler anonim olarak gerçekleşiyor. Ancak bu demek değildir ki Bitcoin ile her türlü işlem yapılabilir ve bu işlemler takip edilemez. Tam tersine işlemler Blockchain sisteminde kayıtlı olduğu için işlemin takibini yapmak oldukça kolay bir hal alıyor. Ayrıca geleneksel sistemlerde olduğu gibi herhangi bir prosedüre ya da izne ihtiyaç duymadan isteyen herkes Blockchain’e erişerek herhangi bir işlemin takibini yapabilir.

 

Öte yandan Bitcoin’i kimin ya da kimlerin tasarladığı bilinmiyor. Sadece Bitcoin’i tasarlayan kişi ya da kişilerin Satoshi Nakamoto takma adını kullandıklarını biliyoruz. Ayrıca Bitcoin tasarlanırken toplamda 21 milyon adet olacak şekilde tasarlandı ve bu sebeple de BTC deflasyonist bir varlık olarak nitelendiriliyor. Çünkü her dört yılda bir BTC arzı yarı yarıya düşüyor.

 

Altcoin ise Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimlerinin tamamına verilen addır. Altcoin’lerin içinde stablecoin’ler, token’lar, non-fungible token’lar ve coin’ler yer alıyor. Stablecoin’ler fiyatı, bir geleneksel para birimine, değerli bir metale ya da bir kripto para birimine sabitlenen varlıklar olarak tanımlanabilir. Günümüzde en büyük stablecoin birimi Tether’dir (USDT) ve fiyatı dolara sabitlenmiştir.

 

Coin’ler kendi Blockchain’i üzerinde çalışan kripto para birimlerini ifade etmek için kullanılırken token’lar, başka Blockchain’ler üzerinde çalışan kripto para birimlerini nitelendirmek için kullanılırlar.

Bunların yanı sıra non-fungible token’lar (NFT) tekillik token’ları ya da koleksiyon token’ları olarak tanımlanıyor ve diğer kripto para birimlerinin aksine NFT’lerden sadece 1 tane bulunuyor.

 

Bitcoinhaber.net adlı kripto para haber sitesinde belirtildiği gibi aslında her altcoin’in arkasında farklı bir proje bulunuyor. Örneğin; Ethereum akıllı sözleşmelere ve Ripple uluslararası ödemelere odaklanırken, Dogecoin bir şaka coin’i olarak piyasaya sürülen kripto para birimidir.

 

Altcoin Fiyatları Nelerden Etkilenir?

 

Bitcoin arzının sınırlı olması ve her dört yılda bir arzın yarı yarıya azaltılması talebin de giderek artması ile birlikte BTC fiyatının yükselmesini sağlıyor. Bununla birlikte Bitcoin haberleri, kripto para haberleri, popüler isimlerinde Bitcoin ile ilgili yaptığı açıklamalar ya da Bitcoin’in büyük firmalar tarafından benimsenmesi BTC fiyatını etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

 

Altcoin’ler ise büyük ölçüde Bitcoin’e göre hareket etseler de herhangi bir altcoin ile ilgili çıkan önemli bir haber o altcoin’in fiyatının bağımsız bir şekilde düşmesini ya da artmasını sağlayabiliyor. Örneğin; tüm piyasada bir artış havası hakimken SEC’in Ripple’a dava açması sonucunda XRP fiyatında ciddi bir düşüş yaşandı.

 

Dolayısıyla Bitcoin genel olarak piyasanın yönünü belirlese de altcoin’ler de Bitcoin gibi kripto para haberlerinden, hakların yapılan açıklamalardan ve önemli geliştirme adımlarından etkileniyor.