Teknoloji

Bir devir kapanıyor! Akıllı telefonlarda yeni dönem

Apple ve Huawei’nin telefonlarda uydu bağlantısına destek vermeye başlamasıyla yeni bir dönem başlıyor.

Günümüzde bazı Android telefonlar uzaydaki uydularla doğrudan iletişim kurabiliyor. Ancak bu cihazlar özel donanım gerektiriyor. Ayrıca uydu telefonları oldukça pahalı. iPhone’larda ise henüz tam anlamıyla bir uydu bağlantısı seçeneği bulunmuyor.

Akıllı Telefonlar Uydu Bağlantısını Desteklemeye Başladı

Bilindiği üzere telefonlar üzerinden iletişim bölgedeki en yakın baz istasyonlarıyla sağlanıyor. Ancak bölgedeki baz istasyonlarının yeterli olmaması telefonlarda şebekenin kullanılamamasına neden oluyor. Bölgedeki baz istasyonu sayısını artırmak ise radyasyon endişesi nedeniyle operatörleri zorluyor. Ancak bu durum yakın bir gelecekte değişecek. Uzaya özel şirketlerin uydu göndermeye başlamasıyla birlikte akıllı telefonlar yavaş yavaş uydu bağlantısını desteklemeye başladı.

Desteleyen İlk Şirket Huawei

İlk olarak Huawei, yeni Mate 50 serisiyle akıllı telefonlarda uydu bağlantısını destekleyen ilk şirket oldu. Huawei’den birkaç gün sonraysa Apple, iPhone 14’lerde artık uydu bağlantısının mümkün olduğunu duyurdu.

Söylentilere göre Google’da piyasanın gerisinde kalmamak için Android 13 ile birlikte uydu bağlantısını desteklemeye başlayacak. Uydu bağlantısının insanlara sunduğu en büyük avantaj ise dünyanın neresinde olunursa olunsun kesintisiz iletişimi mümkün kılması.

Bağlantı Kurmak 2 Şekilde Mümkün

Başka bir avantajı ise telefon kullanıldığında mevcut konuşma ve internet paketinin dünyanın her yerinden ek bir ücret ödenmeden kullanılabilmesi. Bu da iletişimin daha da ucuzlayacağı anlamına geliyor. Akıllı telefonlardan uydularla bağlantı kurmak iki şekilde mümkün: Ya uydu frekansını akıllı telefonların yakalacağı şekilde ya da akıllı telefonları uyduların mevcut frekanslarını yakalayacak şekilde geliştirmek gerekiyor.

Tüm Telefonlar Starlink Uydularına Bağlanabilecek

Uydu tarafında güncellemeyi yapan ilk şirket ise SpaceX oldu. Önümüzdeki yıldan itibaren T-Mobile ile birlikte geliştirilecek Starlink’in uydularının ikinci versiyonuyla tüm telefonlar Starlink uydularına doğrudan bağlanabilecek.

Telefonlarda En İyi Sonucu Verir

Starlink uydularına bağlantı için Apple ile görüşmeler de devam ediyor. Musk, yaptığı açıklamada “Apple ile Starlink bağlantısı hakkında bazı umut verici görüşmeler yaptık. iPhone ekibi kesinlikle süper akıllı. Elbette, telefon yazılımı ve donanımı uzay tabanlı sinyallere uyum sağlarsa, Starlink tamamen baz istasyonu gibi görev görerek telefonlarda en iyi sonucu verir” açıklamasında bulundu.

Telefon üzerinden uydu bağlantısı hala emekleme aşamasında. Üstesinden gelinmesi gereken düzenleyici ve ticari engeller bulunuyor. Örneğin Starlink akıllı telefonlar için 2GHz bandını kullanmak istiyor. Ancak FCC’den henüz onay alabilmiş değil. Bunun yanında uydu bağlantısı ile operetörler gelirlerinde de büyük düşüşler yaşayabilirr. Bu nedenle uydu bağlantısı için yasal çerçeve henüz çizilmiş değil.

Şimdilik uydu bağlantısını destekleyen telefonlar, yalnızca SOS çağrıları için kullanılabiliyor. Ancak yakın bir zamanda engeller aşıldığında cep telefonlarında yeni bir dönem başlayacak.