GündemSağlık

BioNTech/Pfizer: Üçüncü Doz Aşı Gerekli Olabilir

Koronavirüs her geçen gün mutasyon geçirmeye devam ediyor.

Birçok varyantı bulunan ve hızla yayılmaya devam eden virüs  BioNTech/Pfizer,  yeni bir tazeleme aşısı geliştirecek.

Özellikle Delta varyantı hızla yayılan koronovirüs, için 3.bir doz olacak aşı geliştirmeyi planlıyor.

Ancak virüsün geçirdiği mutasyonlar sonrasında virüsün yapısında ve niteliğinde bir değişme gözlemlenmezse aşı takviyesine ihtiyaç duyulmayacağını sadece bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, bağışıklık sistemini ilaçla baskılamak zorunda kalan hastalar, kronik rahatsızlıkları bulunan bireyler ve yaşlı insanlar için böyle bir takviye aşı geliştirilecek.

NTV’nin haberine göre; Pfizer ve BioNTech koronovirüse karşı geliştirilen aşıların altı ay sonra koruyucu etkisinin azalacağını öngörüyor.

İki şirket geçen hafta yaptığı açıklamada, “İsrail Sağlık Bakanlığının topladığı pratik uygulama verilerinden de anlaşılacağı üzere, aşının enfeksiyonlara ve semptomatik hastalıklara karşı koruyucu etkisi ikinci aşıdan altı ay sonra azalmaktadır” dedi.

Ardından yapılan açıklamada mevcut tüm verilen incelendiğini ve, Tam aşılama sonrası altı ila on iki ay içinde üçüncü doz gerekli olabilir ifadeleri kullanıldı.

3. Doz Tüm Varyantlara Koruma Sağlayabilir

Uygulanması muhtemel olan üçüncü bir dozun aralarında Delta varyantının da olduğu, şimdiye kadar test edilen tüm corona virüs varyantlarına karşı en yüksek düzeyde koruma sağlayacağını varsaydığı ifade edilmişti.