GündemSağlık

BioNTech Aşısıyla İlgili Flaş Gelişme! Kaç Doz Aşı Yaptırmalıyız?

BioNTech ile ilgili flaş araştırma BioNTech aşısı bağışıklığı kısa sürede bitiyor mu? Hatırlatma dozu gerekli mi? Emory Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada Pfizer/BioNTech aşısı olanların elde ettiği bağışıklığın çok kısa bir süre içinde bittiği açıklandı. Pfizer ilaç firmasının koronavirüs için Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in ürettiği BioNTech aşıs ile ilgili yapılan araştırmalar bitmiyor. Son yapılan araştırmanın sonuçları endişe yarattı.

Antikor Seviyelerinde 7. Aydan İtibaren Düşüş Yaşanıyor

Emory Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada iki doz bioNTech aşısı olanların kısa bir süre içerisinde antikor seviyelerinin düştüğü bildirildi. Bilim insanları 46 kişiden aldıkları kan değerleri ile aşı olduktan sonraki 6 ay sonraki kan değerlerini inceledi. Yapılan araştırmada BioNTech aşısının yarattığı antikor seviyesinin düştüğünü belirtti. Araştırmayı yapan Stanford Üniversitesi’nden Bali Pulendran ve Emory Üniversitesi’nden Mehul Suthar, “Araştırmalarımız Pfizer/BioNTech aşısının koronavirüse karşı çok yüksek seviyede antikor sağladığını ortaya çıkardı. Fakat buna karşılık 7 ay içerisinde bu koruma seviyesi yaklaşık 10 kat azalıyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar Uyardı Hatırlatma Dozu Yaptırın

Vatandaşlar merakta hatırlatma dozu yapılmalı mı? Bilim insanları yapılan koronavirüs aşılarında 6 aydan sonra antikor seviyelerinde düşüş yaşandığını belirtti. Uzmanların açıklamasına göre, 6 aydan sonra hatırlatma dozu yaptırılmasını öneriyor.