GündemSağlık

BioNTech Aşısının Mucitleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci’den Flaş Açıklama Geldi!

İlaç devi Pzifer ile geliştirdikleri BioNTech aşısı ile tüm dünyada tanınan uzmanlar Özlem Türeci ve Uğur Şahin Economist dergisinde yazdıkları yazı ile gündem oldular. Gelecekte geliştirilecek aşıların bir çoğunun BioNTech gibi mRNA temelli olacağının altını çizen uzmanlar, “mRNA başarısı son 30 yıldır bilimsel iş birliği ile ortaya çıktı. Biz 15 yıl içinde geliştirilecek ilaçların üçte birinin mRNA temelli olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandılar.

mRNA Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadelede En Güvenilir Yöntem

Dünyanın en ünlü dergilerinden olan Economist’e yazan ikili mRNA teknolojisini mercek altına aldı. mRNA teknolojisinin bulaşıcı hastalıkların tedavisinde güvenli bir yöntem olduğunu belirten ikili, “Bu konsept sağlık sektörünü ve küresel sağlığı dönüştürecek. mRNA bazlı Kovid-19 aşılarının geliştirilmesi bu teknolojinin bulaşıcı hastalıklara karşı etkili ve güvenli bir yöntem olduğunu gösteriyor. 12 aydan kısa bir sürede aşı geliştirilmesi ve pandemi şartlarında bunun yapılması mRNA aşılarının gelecekte çok daha büyük bir öneme sahip olacağını gösteriyor ve hükümetlerin gündeminde olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

mRNA Temelli Aşılarla Sıtma Tüberküloz ve HIV gibi hastalıklarla Mücadele Mümkün Olacak

mRNA bazlı aşıların başka hastalıklarda da kullanılabileceğini belirten Şahin ve Türeci, “Yoksul ülkelerde çok insanın ölümüne sebep olan sıtma, tüberküloz ve HIV gibi hastalıklarla mücadele mümkün olabilecek. Pandemi bizi birlikte çalıştırarak daha iyi çalışmaya zorladı. Bu hastalıklara karşı yapılan mRNA bazlı aşıların 2022-2023 yıllarında klinik testlere girmesi bekleniyor” açıklamasını yaptılar.