Kamu

Binlerce işçiyi ilgilendiren gelişme: Maaşları değişecek!

Temmuz ayı ile beraber binlerce işçiyi ilgilendiren gelişme yaşanıyor. Taşeron işçilerine bu ay ücret artışlarını belirleyen toplusözleşme süreçlerine dahil olma hakkı verilecek. Böylece binlerce işçinin maaşları değişecek.

2017 yılı sonunda çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle ile beraber belediyeler ve bağlı kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalışanlar kadroya alındı. Bu kapsamda kadroya geçen işçilere, kendi işyerlerinde geçerli olan toplu iş sözleşmesine katılması için yerel idarede tarih 30 Haziran olarak belirlendi.

450 bin işçi sendika değiştirecek

Belediyelerde çalışan yaklaşık 450 bin işçi 30 Haziran tarihinden itibaren sendikalardan ayrılarak, belediyelerde ve il özel idarelerinde toplusözleşme yapma hakkı bulunan sendikalara geçiş yapabilecekler. İşçilerin toplu sözleşmeye katılması ile beraber ise maaşları ve sosyal hakları güncellenecek.

2021 yılında tüm taşeron geçiş yapacak

Yerel idareler için 30 Haziran tarihi belirlenirken, 2021 yılına girildiğinde kamuya bağlı tüm taşeronların kendi kurumlarında çalışanlarla aynı ücret artışı ve sosyal hak düzenine sahip olması bekleniyor. Bu da yaklaşık 1 milyon işçinin ücret değişimi yaşayacağı anlamına geliyor.