Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü’den önemli sokağa çıkma yasağı açıklaması!

Vakaların artması nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması Türkiye’de yeniden uygulanmaya başladı. Kısıtlamaların etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü, “ 15-20 gün içerisinde kısıtlamaların sonucunu görebiliriz.” Dedi.

Günlük corona virüsü vaka sayısı 30 bini geçti. Artan vakalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı yeni corona virüsü genelgesi yayımladı. Yayımlanan genelge ile birlikte hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başladı.

Toplum duyarlı olmazsa pandemiyi durduramayız

Kısıtlamaların etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu açıklamaları yaptı:

Normalde bulaşmayla ilgili etkiyi 10 günden önce göremeyiz ama son zamanlarda çok odaklı bulaşma olduğu için 10 günde de görmek mümkün olmayabilir. 15-20 gün içerisinde kısıtlamaların sonucunu görebiliriz. Etkilenme olacak mı olmayacak mı bunu göreceğiz. Yeni tedbirlerin işe yarayacağını umuyorum. Yurttaşlarımızın da bu kararlara uyması lazım, toplum sürece katılmazsa duyarlı olmazsa pandemiyi durduramayız. Evlerde bir araya gelmeler, ziyaretler, misafirlikler bunların önlenmesi lazım.

A Haber canlı yayında soruları yanıtlayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşı hakkında da açıklamalarda bulundu. Bilim Kurulu’nda aşı ile ilgili kararlar verileceğini söyleyen Özlü, Türkiye’de uygulanacak aşının 700’ün üzerinde sağlık çalışanına yapıldığını ve bir yan etki görülmediğini söyledi.

Risk grubunda kimlerin olacağına henüz karar verilmedi

İşte Özlü’nün aşı hakkındaki açıklamaları:

Genelde aşıların çoğu 18 – 59 yaş aralığında uygulanır. Daha sonra 65 yaş üzerine çalışmalar genişletiliyor. O nedenle aşıların çocuklar üzerindeki etkiler yayınlanmış değil. Bu aşıların belli bir yaş grubunda etkinliği ortaya çıkmışsa risk alarak izin verilebilir. Çocukların aşılamada öncelikli olmadığını söyleyebiliriz. 18 yaş altı, 20 yaş altı kişiler öncelikli olarak gözükmüyor.

Kimlerin risk grubunda olacağına yönelik henüz karar verilmedi. Buradaki risk, virüse yakalanma, taşıma, bulaştırma riski yüksek olan kişiler ve aynı zamanda hastalığı ölüme evrilme sürecindeki kişiler. Bugünkü toplantı sonrasında Sayın Bakan, risk grubundaki kişileri açıklayabilir.