Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz: “Koca’nın açıklamalarından haberimiz yoktu!”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Fahrettin Koca'nın geçtiğimiz gün yaptığı ve çok tartışılan "Her vaka hasta değildir" sözleri hakkında çarpıcı bir açıklama yaptı. Yavuz; "Haberimiz yoktu" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 gün önceki Bilim Kurulu toplantısının ardından çok tartışılan vaka sayıları hakkında bir açıklama yaptı. Koca, “Her vaka, hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. Hasta sayısı diyerek; hasta, semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. şeklinde konuştu.

İz Gazete’ye açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise “Biz Bilim Kurulu olarak vaka ve hasta sayısı ayrımı yapmıyoruz” dedi.

HER VAKA SAYILMALIDIR!

Fahrettin Koca’nın,”Her vaka, hasta değildir” açıklamalarını değerlendiren Yavuz, “Bizim bilgimiz dahilinde değil, bilmiyoruz. Biz de sizin gibi haberlerden öğrendik olayı. Ama tabii vakaları toplu olarak verilmesi gerekiyor. Doğrulanan bütün olguların, asemptomatik veya semptomatik bildirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Vaka olarak sayılmayan hastalar hakkında konuşan Yavuz şu şekilde konuştu: “Vaka olarak sayılmayan hasatların asemptomatik olguların olmadığını söylediler. Onlarda sonuçta bulaştırıcı olabiliyorlar o nedenle de her türlü filyasyon çalışmalarının yapılması gerekiyor. Anladığım kadarıyla çalışmalar yapılıyor ama bildirimde sorun var sanki.”

Asemptomatik vakaların sayılmaması gerektiği konusunda Bilim Kurulu’na danışılmadığını söyleyen Yavuz, “Böyle bir karar Bilim Kurulu’nda verilmedi, en azından benim katıldığım toplantılarda böyle bir konuşma geçmedi. Vakaların sayılmamasını kim istediğini bilmiyorum. “

KARARLARI İL PANDEMİ KURULLARI’NIN ALMASI GEREKİYOR

Vakaların artmasının ardından tekrar bir karantina veya daha sıkı önlemler alınmasının İl Pandemi Kurulları’nın ildeki risk durumuna göre verilmesi gerektiğini ifade eden Yavuz sözlerine şu şekilde devam etti: “Şöyle bir yaklaşım var, karantina veya daha sıkı önlemler genel olarak ülke çapında alınan bir karar değil, İl Pandemi kurumlarının alması gereken bir karar. O ilde virüs risk çok hızlı gidiyorsa ile dışarıdan giriş çıkışları kapatma olabilir, gerekmiyorsa olamayabilir. İl bazında karar verilmesi gerekiyor bunlara. Sahada olan arkadaşlarımdan aldığım habere göre, Ankara’da ve Anadolu’nun hızlı giden bazı şehirlerinde pikin yaşandığı ve şu anda eğrinin aşağıya doğru döndüğü haberlerini alıyoruz.”

Bakan Koca ise farklı bilim kurulu üyelerinin haberleri olmadan yapıldığını iddia ettikleri açıklama hakkında yanıt vermedi.