Gündem

Bilim insanlarından flaş koronavirüsü açıklaması!

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü salgını 200'den fazla ülkede tehdit haline gelirken Hong Kong Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarından flaş koronavirüsü açıklaması geldi. Bilim insanları "Temmuz'a kadar virüsü kontrol altına almak imkansız" açıklamasını yaptı.

Dünya çapında tehdit haline gelen koronavirüsü salgınında toplam 108 binden fazla insan virüsten dolayı hayatını kaybetti. Hong Kong Üniversitesi’nde mikrobiyolog Yuen Kwok-yung koronavirüsü salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“TEMMUZ AYINA KADAR KONROL ALTINA ALMAMIZIN İMKANI YOK”
SARS salgınını yaklaşık 6 ay içerisinde kontrol altına almayı başaran bilim insanlarının Covid-19 ile mücadelesinin devam edeceğini söyleyen Hong Kong Üniversitesi’nden görevli Yuen Kwok-yung, “Bu salgını Temmuz ayına kadar kontrol almamızın imkanı yok gibi” dedi.

“14 GÜNLÜK KARANTİNA SÜRESİ YETMİYOR”
Araştırmayı yöneten Yuen Kwok-yung, “Maske takmaya devam etmelisiniz, kişisel hijyene önem vermelisiniz. Öncelikle virüs olup olmadığını anlamak için test yapmalısınız. Bizim yaptığımız araştırma 14 günlük karantinanın yeterli olmadığını gözler önüne serdi. Sınırlarımızı tekrar açtığımızda turistlere yine test yapılmalı” dedi.

Clinical Infectious Diseases isimli bilim dergisinde yayınlanan araştırmayı yöneten Yuen Kwok-yung ve ekibi, Covid-19 hastası 6 kişiden elde edilen dokuları incelediklerinde, SARS’ın 48 saatte ürettiğinden 3.2 kat daha fazla virüs ürettiğini keşfetti. Araştırma ekibinde yer alan araştırma görevlisi doçent doktor Chu Hin, “Bazı vakalarda Covid-19 48 saatte 100 kere kendini yenilerken SARS’ta bu 10 ile 20 arasında kalıyordu” dedi.

“VİRÜS NİNJA GİBİ”
Öte yandan araştırmada yer alan Dr. Jasper Chan Fok-woo ise virüsün vücuda etkisinin çok olmadan yayıldığına dikkat çekti. Dr. Jasper Chan Fok-woo, “Bu virüs bir ninja gibi, vücutta düşük iltihap yaratıyor ve fark ettirmeden çoğalıyor” dedi.