GenelGündemSağlık

Bilim insanından şok uyarı! Dezenfektanlar işe yaramıyor!

Lincoln Üniversitesi'nde görevli Dr. Andrew Kemp'den dezenfektanlar hakkında şok iddia!

İngiltere’nin en önemli eğitim kurumlarından Lincoln Üniversitesi’nde görevli akademisyen Dr. Andrew Kemp, jel ve solüsyon dezenfektanlar çarpıcı bir açıklama yaptı. Aynı zamanda İngiliz Temizlik Bilimleri Enstitüsü’nün Bilimsel Danışma Kurulu’nun Başkanı da olan Kemp; aşırı kullanılan dezenfektanların yaratacağı büyük tehlikenin altını çizdi.

Son 3 yıl içerisinde 22 farklı bilimsel makale yazan Kemp; “Bu tür solüsyonlar eller üzerinde bulunan diğer bakteri ve virüslerin yayılmasına ve yeni bir formda yaşamaya adapte olmasına imkan tanıyabilir. Bu da hiçbir şekilde öldürülemeyen ‘süperbakterilerin’ oluşmasına sebep olur. Bu durum felaket durumuyla eşdeğerdir” diyerek henüz koronavirüs ile savaşta etkisi kesin olmayan alkol bazlı el jelleri ve dezenfektanların aşırı kullanımı konusunda uyardı.

YALNIZCA BAŞKA ÇARE YOKSA KULLANILMALI

American Journal of Biomedical Science and Research isimli dergide yayınlanan makalesinde Kemp, dezenfektanların yalnızca son çare olması gerektiğinin altını çizdi. Kemp ayrıca, en zorlu şartlara bile uyum sağlayabilen bakterilerin mutasyona uğrayarak daha büyük felaketlere yol açacağını da bildirdi.

ELLERİ YIKAMAK DAHA ETKİLİ

Dezenfektanların son çare olması gerektiğini söyleyen Kemp; “Bu tür solüsyonlara ve alkole dayanıklı bakteriler daha zararlıdır. Dolayısıyla kamu sağlığı konusunda dezenfektan ve jellere bu kadar önem verilmemeli ve onlara güvenilmemeli. El jelleri ve dezenfektanlar eğer su ve sabun yoksa kullanılmalı ve kısa vadede çözüm sağlayacak şeylerdir ve son çare olarak kullanılmalıdır” dedi.

%99 YALANI

Kemp iddia edilen bakterilerin %99’unu öldürüyor söylemleriyle ilgili olarak; “El jelleri ve dezenfektanların bakterilerin yüzde 99.9’unu öldürdüğü iddiaları yanıltıcıdır. Bütün bakterilere karşı test edilmiş bir el jeli olduğunu bilmiyorum. Dolayısıyla bu yüzde 99.9’luk oran sadece test edilen bakterilere karşı etkili demek oluyor. Eğer bütün bakteriler üzerinde test ettilerse ve yüzde 99.9’unu yok ettiyse yine karşımızda bu el jellerine rağmen hayatta kalan 10.000 canlı bulunuyor demektir” ifadesini kullandı.

Elleri su ve sabun ile yıkamanın daha etkili sonuçlar doğurduğunu söyleyen Kemp; “Yakın zamanda yapılan araştırmalar alkol bazlı jel ve dezenfektanların uzun süreli kullanımı çok ciddi riskler doğurabilir. Düzenli olarak bu tür jellerin kullanımı uzun vadede zarar verici sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.