Gündem

Belli saatlerde gezme sınırı mı gelecek? Flaş açıklama!

Corona virüsü yeni risk haritasına göre 58 il çok yüksek riskli iller kategorisinde yer aldı. Bunun üzerine uzman isimlerden kısıtlama önerileri geliyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Alper Şener belli saatlerde gezme sınırı ya da haftalık ve saatlik gibi izinler konulabileceğini söyledi.

Türkiye’de günlük corona virüsü vaka sayısı 30 bin üzerine çıktı. Vaka artışları nedeniyle bir çok ilde Cumartesi günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması geri döndü. Öte yandan uzmanlar bulaş riskini azaltmak için önerilerde bulunuyorlar. . ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Cumartesi kısıtlamasının etkilerinin minimal olacağını söyledi.

Belirli saatlerde izin verilebileceğinin altını çizen Şener açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Belki insanlara belli bir saatlerde gezme sınırı mı konulabilir. Haftalık, saatlik izinler konulabilir. Bu da çok tartışmalı. Yasakçı tavır her zaman işe yaramıyor. Şunu bilmemiz lazım; Dışarıda doşalan virüs, varyant ve değişik bir virüs. Daha önce gördüğümüz virüs tiplerinden daha çok bulaşıcı, hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu tabloda ekstra hafta içi gezme saatlerinizi bile kısıtlamanız lazım. Bu saatlerin serbest bırakılmış olması tehlikeli saatler olmadığı gibi yorumlanmasın. Bu saatler de tehlikelinin varolduğu ve devam ettiği saatler. Eğer bu şekilde devam edecek olursak bundan sonraki süreç ne olur? Şehirlerarası kısıtlamalar ve devam eden belki ciddi sokağa çıkma yasakları, hafta içi mesai saatlerinin dahi gevşetilmesi olacaktır. Çünkü şu anda sahada gördüğümüz tabloda hasta sayısında ciddi anlamda bir yükselme var. Hasta yığınlığı, kalabalığı var. Yatak sayısında kısıtlıklar söz konusu, çünkü yatak sayısı sınırı olan bir kapasite, sağlık personelinin de bir kapasitesi var. Yoğun bakıma yatışlar hızlı olmaya başladı. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başladı. Beklenmeyen hasta grubunda, yani hiç bir risk faktörü olmayan hasta grubunda ani ölümler ve hasta kayıpları, çocuk hasta grubunda hastalığı görmeye başladık. Dolayısıyla artık tehlike çanları çalmıyor, tehlike çanları artık yıkıldı. Buna dikkat etmek lazım.”

Türkiye’de corona virüsü son durum

29 Mart corona virüsü tablosuna göre 225 bin 511 test yapıldı. Vaka sayısı 32 bin 404 olarak verildi. Corona virüsü hastası sayısı bin 325 olarak kaydedilirken, vefat sayısı 154 olarak bildirildi. Corona virüsü vaka tablosunda iyileşenlerin sayısı 18 bin 15 olarak açıklandı.