GenelKamu

Belediyelerde radikal değişim! Akrabalara iş yasağı geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yerel Yönetimler Yasa Taslağı'nı yeniden gündeme getirdi. Taslakta çalışılan detaylar ile büyükşehir belediye yönetimlerinde yeni bir dönem açılacak.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki tarafından hazırlanan ve sunulan 60 maddelik taslakta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde yetkilerin bir kısmı ilçe belediyelerine aktarılacak.

Taslak çalışmasına göre belediye başkanlarının akrabalarını işe almasına yasak geliyor. Eş ve dördüncü dereceye kadar kan ve sıhri bağı olan akrabalar KPSS ile yerleştirilmeleri haricinde belediye ve bağlı kurum ya da şirketlerde çalışamayacaklar.

YALNIZCA BİR ŞİRKETTEN MAAŞ ALABİLECEKLER

Hazırlanan 60 maddelik yasa tasarısı başkan ve meclis üyelerinin maaşlarını da kapsam altına alıyor. Tasarıya göre birden fazla şirkette görev yapan başkan ve meclis üyeleri bu şirketlerin yalnızca bir tanesinden maaş alabilecek.

Başkanların özlük hakları üzerinden de düzenlemeye gidilen tasarıda başkanlık maaşlarında düzenleme yapılacak ve başkanlar emeklilikten sonra da yeşil pasaport taşıyabilecekler.

İLÇE YÖNETİMLERİNİN YETKİLERİ ARTTIRILIYOR

Edinilen bilgiye göre ilçe yönetimleri merkez ve taşra olarak yeniden tanımlanacak. Bu tanımlama ile birlikte yolcu ve yük terminalleri ile otopark yapma, işletme, işlettirme ve ruhsat verme ile mezarlık hizmetleri, toptancı hali ve mezbaha yapma yetkileri ilçe belediyelerine devredilecek.

Taslak çalışmayla birlikte belediyeler arasındaki gelir dağılımdaki eşitsizliği önlemek ve ilçe belediyelerinin gelir seviyesini yükseltmek için adımlar atılacak.