EkonomiGündem

Beklenen Açıklama Geldi Doların Düşmesi Gıda Fiyatlarına Yansıyacak Mı?

Geçtiğimiz günlerde Dolar kurunda yaşanan artış gıda fiyatlarını da etkilemiş. İthal edilen gıda fiyatlarındaki zam vatandaşın belini bir hayli bükmüştü. Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarda bulunmuş ve Döviz kuru bir anda sert bir düşüş yaşamıştı.

Hafta başında 18 TL civarlarında seyreden dolar kuru Pazartesi günü itibariyle aniden 12 seviyelerinin altına düştü. Hal böyle olunca vatandaşlar gıda fiyatlarında da dolara bağlı bir düşüş yaşanıp yaşanmayacağını merak etmeye başladı. Gıda fiyatları ile ilgili o açıklama geldi. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, kurda yaşanan sert düşüşün gıda fiyatlarına muhakkak yansıyacağını ifade etti.

Dövize Bağlı Ürünlerde Fiyatlar Düşecek

Mısır, nohut, arpa, buğday gibi ürünlerde üretim maliyetlerinde gözle görülür bir düşüş yaşanacağını aktaran, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis,”Mercimek ve buğdayın ekim zamanı. Şimdi girdi maliyeti döviz kuruna bağlı düşüyor. Önümüzdeki nisan-mayıs gibi nohut ve çeltiğin de girdi maliyeti düşecek. Kurdaki gerilemeyle yüzde 20 gibi bir fiyat gerilmesi olur” ifadelerini kullandı.

Yüzde 20 Düşüş Bekleniyor

Öte yandan Birleşik Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise, “Fiyatların artacağı endişesi vardı. Bu da suni artışları getiriyordu. Maliyetlerdeki düşüş fiyatlara yansıyacak. Yüzde 20’ye yakın bir düşüş görülebilir” açıklamasında bulundu.

PERDER Başkanı Faruk Güzeldere, yapılan müdahalenin çok yerinde olduğunu belirterek, “e 10-20 arasında bir gerileme görebiliriz” şeklinde konuştu.