Ekonomi

BDDK’dan yeni dönem taşıt kredilerine güncelleme! 2022’de en çok satılan araçlar hangileri oldu? Güncel araç fiyatları

Aralık ayında döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan olumsuz gelişmeler, pek çok sektörü olduğu gibi otomotiv sektörünü de derinden etkiledi. Hali hazırda yüksek oranlı zamlar uygulanmış olan araç satış fiyatlarına, bir de yeni dönemin çip krizi problemi eklendi. Bu problem neticesinde, araç fiyatlarına yapılmasına beklenen genel indirim oranları askıya alındı.

Yeni dönemde kendi aracının sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bankaların taşıt kredisi hizmetlerinden yararlanmak isterken, bu noktada da ekonomik gelişmelerden kaynaklı olarak yükselen kredi faiz oranlarına takıldılar. Ancak BDDK, yeni dönem taşıt kredilerini güncelleyerek vatandaşlara daha kolay bir ödeme planının oluşturacağını duyurdu. Otomotiv sektörü ile ilgili olarak yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra 2022 yılında en çok tercih edilen araçlar merak konusu oldu. Sektör içinde yapılan bir araştırma sonucunda açıklanan veriler ile birlikte, konu ile ilgili olarak akıllarda oluşan soru işaretleri netliğe kavuştular.

BDDK Taşıt Kredisi Düzenlemesi 2022

2022 yılına girilmesi ile birlikte pek çok konu başlığında, çeşitli düzenlemelere gidildi. Yeni dönemin şartlarına ayak uydurabilmek için yapılan bu düzenlemelerden biri de bankacılık sektörünü kapsadı. BDDK tarafından yapılan düzenleme ile birlikte, bankaların sundukları taşıt kredisi hizmetlerinde vade sayıları güncellendi.

BDDK tarafından açıklanan yeni dönem kararına göre daha önce 120 bin TL’ye kadar olan kredi taleplerini kapsayan 48 ay vade seçeneği, 400 bin TL’ye kadar olan kredi taleplerine de yansıtıldı.

Araç Satış Fiyatının Yüzde 70’ini Geçemeyecek!

BDDK tarafından yapılan yeni dönem taşıt kredisi düzenlemelerine göre 2022 yılında banka kredisi aracılığı ile taşıt satın almak isteyen vatandaşlara, araç satış bedelinin yüzde 70’ini aşmayacak şekilde destek sağlanacak.

2022 En Çok Satılan Araçlar

Yeni yılın geride bıraktığımız iki ayı içerisinde, vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen araçlar ve araçların satış fiyatları şu şekilde belirlendi:

  • Polo 1.0 Manuel: 371.300 TL
  • Seat IBIZA 1.0 Evo 80 HP Style: 301.000 TL (kampanyalı satış fiyatı)
  • Citroen C3 Feel 1.2 Pure Tech Manuel: 317.000 TL
  • Dacia Sandero Step Way Comfort: 329.900 TL
  • Fiat Egea Sedan Easy 1.4 Benzinli: 260.900 TL