Ekonomi

BDDK'dan flaş döviz kararı! Dolar alımına kısıtlama getirildi

BDDK, 100 bin doların üzerinde döviz alımına bir gün bekleme kuralı getirdi.

DÖVİZ 1 GÜN SONRA HESABA YATACAK

Kurala göre döviz almak isteyenler TL karşılığını bir gün önce yatıracak, döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek.

O KİŞİLER 1 GÜN BEKLEYECEK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), döviz alım ve satım işlemlerine yeni kural getirdi. Yeni kural çerçevesinde bugünden itibaren başlayacak uygulama sonucunda 100 bin dolar üzeri döviz almak isteyenler bir gün bekleyecek. Dövizin Türk Lirası karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz hesaba ertesi gün geçecek.

DÖVİZ BOZDURANLAR İÇİN NASIL İŞLEM UYGULANACAK?

Yapılan bilgilendirmeye göre döviz bozduranlar için bekleme süresi yok. Satılan dövizin Türk Lirası karşılığı aynı gün hesapta olacak. Karar ile spekülatif döviz talebinin frenlenmesi, piyasa istikrarının desteklenmesi amaçlanıyor. Geçtiğimiz günlerde döviz alımına binde bir oranında vergi de getirilmişti.

Dolar kurunun 6.25 TL’yi tekrar test etmesinin ardından Merkez Bankası piyasaya müdahale ederek kuru aşağı çekmeye çalışmıştı.  Yapılan müdahaleler dolar kurundaki ateşi söndürmeye yetmeyince Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) dolar kurundaki sert hareketlerin önüne geçmek için yeni bir karar aldı. BDDK’nın kararına göre 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemleri bir gün arayla gerçekleşecek.

100 BİN DOLAR ALANLAR DİKKAT! BEKLEYECEKSİNİZ…

Türkiye’de yaşanan mali kriz BDDK’yı harekete geçirdi. Özellikle dolar kurunun sert hareketleri karşısında Merkez Bankası’nın hamleleri yetersiz kalınca BDDK tarafından yeni bir karara imza atıldı. Bu alınan yeni karar sonrası 100 bin dolar ve üzeri döviz  alan bir kişinin hesabına para, ertesi gün geçecek. BDDK bankalara  gönderdiği “Gerçek kişilerin günlük 100.000 dolar ve üzerinde  döviz alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının veya kullanıma fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesi ve bankalarca gerek görülmesi halinde müşteriler ile aralarında imzalanan sözleşmelere bu yönde hükün ihdas edilmesi gerekli görülmektedir” yazılı bir tebligatla alınan kararı kamuoyuna duyurdu.

Bir yanıt yazın