Gündem

Bayramda Türkiye Geneli Sokağa Çıkma Yasağı Açıklaması

Corona virüsü salgını kapsamında Ramazan Bayramında sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Milyonlarca vatandaş tarafından Kurban Bayramında da sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı araştırmaya başladı. Bu konu hakkında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara önemli açıklamalarda bulundu.

Corona virüsü salgını kapsamında Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı merak konusu oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce yaptığı açıklamalarında Bilim Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini bayramda genel bir kısıtlama düşünülmediğini ancak il bazında bazı kısıtlamaların olabileceğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Kurban Bayramında sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Bu bağlamda Ateş Kara açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Bayramımız için biraz zamanımız var. Çok irmik bir süreç içerisindeyiz. Rakamların değişimiyle beraber o ilden olası nüfus hareketliliğine. Yani ilden nüfus çıkışı mı olur yoksa girişi mi olur? Hepsini değerlendirmemiz lazım. Bazı illerimizde rakamın çok düşük olduğunu biliyoruz. Daha değerlendirmek için biraz erken. Önümüzdeki hafta illerdeki rakamların ortaya çıkması daha değerlendirici olacak. Bugün baktığımız zaman İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, biraz Bursa, Gaziantep’te rakamlarımızın yüksek olduğunu biliyoruz. Ama böyle devam eder, ya da vaka azalır… Bir şey söylemek için gerçekten erken. 22-23’den sonra daha netleşmiş olur. 1 hafta öncesinden yani.”

1,5 METRE MESAFE İDEAL

Normal şartlarda 1 metrelik mesafe koyulmasının ideal olduğunu belirten Ateş Kara karşılıklı uzun süre konuşulan durumlarda mesafenin 1.5 metreye çıkarılması gerektiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Neleri yapmamız gerekir. 2 noktadan hareket etmemiz gerekiyor. Öncelikli olarak virüsü okula sokmamız gerekiyor. Birinci kuralımız, gencimiz virüs aldıysa ateşi, ishali, yorgunluğu olabilir. Bugünkü bulgularla bunlar çocuklarda daha ön planda. Okula gelirken tüm çocukların ateşine bakılması lazım. Ateşi varsa öncelikle Sağlık birimine göndermemiz gerekiyor. Sağlık kuruluşunda değerlendirildikten sonra ya eve ya okula öyle gelecek. Ama ateş çocuktan %40’ını yakalar %60’ında virüs varsa yakalama şansı olmayabilir. Bir çocuk özellikle kendi verilerimize baktığımızda, %90’ı evde başkasından virüsü alıyor.”