EkonomiGündemManşet

Bayram müjdesi: İşsize 2862 TL destek!

Pandemi sürecinde işini kaybeden insanlar birçok destekten yararlanabilse de, bu destekler artık son bulmuştu. Ancak ilave istihdam desteği devam ediyor. İşin kaybeden çalışanlar için de işsizlik ödeneği bir seçenek oluyor. İş yerinden kendi isteği ve kusuru dışında ayrılan kişilere ödenen işsizlik maaşı, çalışanların geçmiş prim sayılarına göre 6 aydan başlayarak 10 aya kadar yükseliyor.

Bayram harçlığı verilecek mi? 500 TL bayram harçlığı var mı? Açık Kapı bayram harçlığı olacak mı? - Takvim

İşsize 2862 TL destek! Kimler yararlanabilir?

Ödeneğin süresi prim günlerine göre değişiklik gösterebiliyor. İşsizlik ödeneğinden, işten kendi kusuru veya isteği ayrılan, son 3 yıl içerisinde 600 prim günü olan ve son 120 gün içerisinde çalışan kişiler yararlanabiliyor. İşsizlik ödeneği, alınan maaşın brüt ücreti üzerinden yüzde 40’ı kadar oluyor. Ancak bunun da bir sınırı bulunuyor. Bu durumda bir asgari ücretli çalışan bin 431 lira alırken, en yüksek işsizlik maaşı ise brüt asgari ücretin yüzde 80’lik kısmını geçemiyor. Bu da 2 bin 862 TL olarak hesaplanıyor.

Nasıl başvururum?

İşsizlik maaşına başvuru yapmak için İŞKUR’a gidilmesi gerekiyor veya İŞKUR’un internet sitesi üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken konu bunun da süre sınırı olması. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için işten ayrıldıktan sonra 1 ay içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. Zamanında yapılmazsa geciken süre kadar kesinti yapılıyor.