EkonomiGündem

Başvurular başladı: 7200 TL ödenecek! Hemen e-Devlet’e giriş yapın

Başvurular başladı: Resmen duyuru yapıldı. Toplamda 7200 TL ödeme yapılacak. Aile Destek Programı detayları geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu. Devletin verdiği destekler merak ediliyor. Bu desteklerden biri de dar gelirli ailelere yapılan yardım. Aile Destek Programı kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere ödeme yapılıyor. Yapılan açıklamada, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılacağı belirtildi. Paralar 12 ay boyunca her ay hesaplara yatacak.

AİLE DESTEĞİ PROGRAMI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılabilecek.

YARDIM ŞARTLARI NELER?

İhtiyaç sahibi herkes destekten yararlanacak. Daha önce hiçbir sosyal yardımdan faydalanmamış vatandaşlar da başvuru yapabilecek.

YARDIM NE KADAR SÜRE VERİLECEK?

Destek 12 ay boyunca aylık düzenli olarak verilecek. Program Haziran 2022-Mayıs 2023 dönemini kapsıyor. 12 aylık ödeme desteğinin son ödemesi 2023 yılı Mayıs ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden haziran ayında gerçekleştirilecek ve söz konusu destek programı sona erecek.

AİLE DESTEK PROGRAMI İÇİN GELİR ŞARTI VAR MI?

Evet. Destekten yararlanabilmek için hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden yani 1.417 liradan az olması gerekiyor.

DESTEK MİKTARI NE KADAR?

Hane başına 450 lira ile 600 lira arasında destek verilecek. Hanelerin gelir düzeyine göre yıllık 5 bin 400 lira ila 7 bin 200 lira arasında destek verilmiş olacak.

TUTAR NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Aylık ödenecek tutar hane başına gelire göre belirlenecek. Gelir durumuna göre ödemeler şöyle:

İLK DESTEK ÖDEMESİ NE ZAMAN?

Türkiye Aile Destek Programı ilk destek ödemesi Kurban Bayramı öncesi hesaplara yatacak.

HANGİ DURUMLAR DEĞERLENDİRME DIŞINDA KALACAK?

Başvuran kişinin; Türk vatandaşı olmaması, Mavi Kart sahibi olması, Yerleşim adresinin yurtdışında olması, 18 yaşından küçük olması, mHanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

Bunun yanında başvuranın; cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü veya tutuklu olması, öğrenci yurtlarında kalan öğrenci olması, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunan kişilerden olması ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerler olması halinde başvurular hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler program kapsamı dışında tutuldu.

GELİR DURUMU DEĞİŞİRSE NE OLACAK?

Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı hak sahipliğini etkileyecek nitelikte değişiklik olduğunun sistem ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespiti halinde söz konusu destek programı ilgili hane için durdurulacak olup bu şekilde desteği durdurulan hanelerin ihtiyaç sahipliği durumunun yeniden tespiti halinde Aile Destek Programı yeniden başlatılacak.