EkonomiGenel

Başvuru süresini kaçırmayın: Toplu ödeme alma imkanınız var!

SGK üzerinden sigortalı olanları ve yakınlarını ilgilendiren flaş haber! İhtiyaç sahiplerine verilen nakdi yardımlardan biri olan ölüm aylığı, sigortalı kişilerin vefatı durumunda hak sahiplerine bağlanıyor. Üstelik kız çocuklarına verilen ölüm aylığı, evlilik durumu söz konusu olduğunda çeyiz parasına dönüşüyor. Peki bu para nasıl alınıyor?

Tek seferde toplu halde ödenen bu yardım belirlenen şartlar sağlandığında hemen alınabiliyor. Ödemeyi almak için 5 sene şartı da konuluyor. Bu süre sonunda yapılacak başvurular kabul edilmiyor.

En düşük emekli maaşının bu sene 2500 TL olmasının ardından diğer kalemlerde de artış meydana geldi. Son verilere göre yetim parası (ölüm aylığı) en düşük hisse üzerinden (yüzde 25) yetim maaşı alan kız çocuklarına aylık 625 TL olarak veriliyor. Bu yardım ise 24 ay için toplamda 15 bin TL olarak ödeniyor. Çeyiz parası tek seferde veriliyor.

ÖDEME ALMA ŞARTLARI

Evlilik Ödeneği adı da verilen çeyiz parasından yararlanabilmek için ise bazı şartlar bulunuyor. Öncelikle, 2008’den beri yetim olan kız çocuklarına bu aylık veriliyor. Çeyiz parasını alabilmek için yetim aylığı almak ve yetim aylığı alırken evlenmek şart. Üstelik evlendikten sonraki 5 sene içerisinde başvuru yapılmazsa ödeme alma hakkı kaybediliyor.

Evlendikten sonra çeyiz parası alanlar, boşanırsa ve üzerinden 24 ay geçmezse yeniden yetim aylığı alamıyorlar. Yetim aylığı alıp evlenen, eşi ölen ve eşinden dolayı yetim aylığı almaya hak kazananlar, bu aylığı hemen alabiliyor. Bu aylık için çeyiz parasının sona ermesi beklenmiyor.