Kamu

Başkasına Ait Tapu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tapu sorgulaması yapmak isteyen pek çok vatandaşın araştırdığı, ‘Başkasına ait tapu sorgulama işlemi’ni araştırdık. İşte başkasına ait tapu sorgulama işlemi adımları

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi nasıl yapılacağı; E-Devlet üzerinden kişinin kendi adına kayıtlı tapu bilgilerine nasıl ulaşacağı, ölen kişinin tapu bilgilerinin nasıl öğrenileceği ve şifresiz tapu sorgulama işleminin yapılışı ile ilgili bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Başkasına Ait Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başkasının adına tapu sorgulama işlemi yapılamamaktadır. egehaber.comTapu sorgulama işlemi sadece kişinin kendi üzerine kayıtlı olan tapularda yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden başkasının tapu bilgilerini sorgulama amacıyla işlem yapılamamaktadır. Geçmiş yıllarda yapılabilen başkasının tapu bilgilerini sorgulama işlemi kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında iptal edilerek günümüzde uygulamadan kaldırılmıştır.

Başkasına ait tapu sorgulama işlemi bilgilerine sadece avukatlar ulaşabilir. Avukatlar tarafından talep edilen inceleme kararları belirli bir ücret karşılığında gerçekleştirilmektedir. İlgili ücreti ödemeniz halinde satın almayı planladığınız başkasına ait tapularla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Başkasına Ait Tapu Avukat ile Nasıl Sorgulanır?

Avukat ile başkasının tapu sorgulama işlemi satın alınması planlanan taşınmazlar için gerçekleştirilebilir. Belirli bir ücret karşılığında yararlanılabilen bu hizmet ile satın alınacak taşınmaz ile ilgili tapu bilgilerine ulaşılarak taşınmazın satın alınmasına engel olan herhangi bir olumsuz durumun bulunup bulunmadığı bilgisine ulaşabilirsiniz.

İlgili süreçte çıkacak hukuki prosedürler avukatlar tarafından halledilmektedir. Hizmeti aldığınız avukatınız sizin adınıza ilgili süreci yöneterek taşınmaz ile ilgili tapu bilgilerine ulaşır. Siz de ilgili tapu bilgilerini inceleyerek taşınmazı satın alma kararını verebilirsiniz.

E-Devlet Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devletten tapu sorgulama işlemini sahip olduğunuz taşınmazlar için kullanabilirsiniz. egehaber.comİlgili hizmetten yararlanmak için E-Devlet üzerinde hizmet veren “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” sayfası içerisinde yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” sekmesini kullanmanız gereklidir. İlgili sekmeye https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkini kullanarak doğrudan bağlanabilirsiniz.

Linke giriş yapmanın ardından sorgulama yapabilmek için kimlik doğrulama işlemini yapmanız gereklidir. E-Devlet şifresi ve TCKN ile kimlik doğrulama yapabileceğiniz ilgili işlem için dilerseniz:
• Mobil İmza,
• Elektronik İmza,
• Banka,
• TC Kimlik Kartı
Giriş yöntemlerini kullanarak tapu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet hizmetinin kullanılabilmesi için E-Devlet şifresine sahip olunması gereklidir. E-Devlet şifreleri PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alınabilmektedir.

Şifresiz Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu sorgulama işlemi şifresiz olarak Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS) üzerinden kolayca yapılabilir. https://cbs.tkgm.gov.tr/uygulama.aspx linki üzerinden ulaşılabilen Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü sayfası üzerinden “parsel sorgu” sekmesine giriş yapılarak sorgulama sayfasına otomatik olarak yönlendirilirsiniz.
İlgili sayfada ada ve parsel numarası, taşınmaz no ya da taşınmaz adres bilgilerini kullanarak sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında taşınmazın uydu görüntüsüne ulaşabilirsiniz. Taşınmaz ölçü ve alan bilgileri için ilgili sayfa araçlarını kullanabilir, taşınmaz niteliği ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

TC ile Tapu Kaydı Sorgulama

Tapu sorgukaydını TC ile sorgulama yapılamamaktadır. egehaber.comTC kullanılarak E-Devlet üzerinden kendinize ait tapuyu e-Devlet şifresini de kullanmanız ardından gerçekleştirebilirsiniz. İlgili yöntem dışında ada ve pafta bilgilerini kullanarak tapu kaydı sorgulama yapabilirsiniz.

Ölen Kişiye Ait Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vefat eden kişiye ait tapu sorgusu Tapu ve Kadastro İl Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilir. Şahsi olarak başvurunun yapılması gerektiği ilgili işlem sadece ölen kişinin yakınları (mirasçıları) tarafından gerçekleştirilebilir.
TC kimlik numarası yazılı kimlik belgesi ile yapılacak olan başvuruda geliştirilen TAKBİS sistemi kullanılarak vefat eden kişinin mirasçıları tarafından mevcut tapu bilgilerine ulaşılabilir. İlgili işlemin vefatın gerçekleşmesi ardından 10 yıllık süre içerisinde gerçekleşmesi gereklidir. Aksi taktirde vefat eden kişinin tapuları iptal edilecektir. İptal olan tapular kadastroya geçtiği için tapu sorgulama işleminde gözükmeyecek, vefat eden kişinin yakınları da hak sahipliği iddia edemeyecektir.

Kaynak: egehaber.com