EkonomiKamu

Bankalardan kredi çekmek için kredi notu kaç olmalı? Kredi notu nasıl öğrenilir?

Bankalardan kredi çekmek isteyen vatandaşları kredi notlarını öğrenmeleri gerekiyor. Ancak pek çok vatandaş kredi notları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu nedenle internet sayfalarında, “Bankalardan kredi çekmek için kredi notu kaç olmalı?”, “Kredi notu nasıl öğrenilir?” , “Kredi notu yükseltme işlemi nasıl yapılır? sorularının cevapları araştırılıyor. Kredi notu ile ilgili gerekli bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz…

Nakit ihtiyacınız olduğunda ve bankalardan kredi çekmek istediğinizde, bankalar kredi referans notuna bakar. Bankalardan kredi alabilmek için puan şartının sağlanması gerekir. Peki, bankalardan kredi çekmek için kaç puana sahip olmak gerekir?


Kredi almak için kaç puan gerekir?

0-500: Kredi alma ihtimali düşük olan puan türüdür.
500-800: Kredi başvurusu talebine riskle bakılan ancak ipotek veya kefil gösterme ile kredi verilebilecek olan puan türüdür.
800-1100: Kredi alması muhtemel olan az riskli gruptur.
1100-1400: Borçlarını zamanında ödeyebilen ve kredi notu iyi olan grupta yer almaktadır.
1400 ve üzeri: Tüm bankalardan kredi kullanabilen ve düşük faiz ile kredi alabilen gruptur.

Kredi notu nasıl öğrenilir?

Vatandaşlar e-devlet üzerinden kredi notlarını öğrenebilirler.

e-devlet kredi notu öğrenme:

e-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yapınız.

Açılan sayfa üzerinde bir arama çubuğu bulunmaktadır. Buraya RİSK RAPORU yazınız.

Burada Türkiye Bankalar Birliği’ne ait Risk Merkezi Raporu Başvuru sayfası bulunmaktadır. Bu hizmeti kullanarak, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” rapor başvurusunda bulunabilir veya raporunuzu görüntüleyebilirsiniz. Bu sayfaya tıkladıktan sonra karşınıza risk raporu başvuru ekranı çıkacaktır. Yeni başvuru butonuna tıklayınız.

Yeni başvuru linkine tıkladıktan sonra yukarıdaki ekran açılıyor. Burada bir rapor türü tercih etmeniz gerekiyor. Kredi notunuz sorgulamak isteyen bir vatandaşımız kredi limit ve borç bilgileri raporu sorgulama sayfasına tıklamalıdır.

Başvuru bilgileri burada yer alacaktır. Kredi limit ve borç bilgileri raporunuz sms ile tarafınıza teslim edilecektir. Bu sebeple cep telefonu numaranızın sistem üzerinde güncel olması gerekmektedir. Doğrulanmış cep telefonu alanında yazan bilgileriniz doğru ve güncel değilse iletişim seçenekleri alanına gelerek cep telefonu numaranızı değiştiriniz. Ancak bilgilerin doğru olması durumunda başvur butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Başvur botununa basmanız ile birlikte risk raporunuzu açmak için gerekli olan şifre sms yolu ile cep telefonunuza gönderilecektir. Risk raporuna bu şifreyi girerek ulaşacaksınız. ”Başvuru Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne başarıyla iletilmiştir. Raporunuz hazırlandığında SMS ile bilgilendirme yapılacaktır. Sonrasında “Başvuru Bilgileriniz” sayfasından raporunuza erişebilirsiniz.” sms ile doğrulama kodu gönderilecektir.

Burada başvuru numaranız ve raporu açmak için şifreniz size gönderilecektir. Sistem üzerinden rapor sonucuna ulaşmak için bu şifreyi girmeniz gerekiyor.

E-devlet üzerinde karşınıza T.C. kimlik bilgisi ve başvuru numarası dolu olarak gelen bir pencere açılacak. Bu aşamadan sonra sms yolu ile cep telefonunuza gelen rapor şifresini boş alana yazmanız gerekiyor. Şifrenin alt kısmında ise doğrulama kodu yer almaktadır.

Sistem tarafından size tayin edilen doğrulama kodunu yazarak rapor görüntüleyebilirsiniz. Ancak şifrenin size ulaşmaması durumunda şifre gönder butonuna tıklayarak yeni şifre gönderilmesi talep edebilirsiniz. Raporu görüntüle butonuna tıkladıktan sonra;

Şifre gerekiyor şeklinde bir pencere açılıyor. Raporunuzu görüntülemek için sms ile gelen şifreyi tekrar girmeniz gerekiyor. Şifreyi girdikten sonra gönder butonuna tıklamanızın ardından raporunuz görüntülenecektir.

Raporda borç bilgileri yer almaktadır. Şayet ödenmemiş olan borcunuz varsa, komisyonları ve faiz oranlarına borç tutarlarına ulaşılacak. Ayrıca ödenmediğinden dolayı yasal takibe girmiş olan borçların ödenmesi için de açık ve kapalı durumda olan borçlar ödenebilecek.

Bu adımlardan sonra yukarıdaki linke tıklayarak kolayca Borç bilgilerinizi dolayısıyla takipte olduğunuz borçlar yüzünden kredi notunuzun düşüklüğü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi internet adresindeki (www.riskmerkezi.org) “Rapor Başvuru” adımından yeni başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için, www.riskmerkezi.org adresinden veya 444 99 69 numaralı Müşteri İlişkileri Merkezinden bilgi alabilirsiniz.

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notu Sorgulama yöntemi ile kredi notunuzu öğrenme ve buna göre kredi notunu yükseltebilirsiniz. Kredi notu yükseltmek için tüm borçlarınızı yani kredi kartı ve faturalarınızı düzenli bir şekilde ödemeniz gerekmektedir. Sonrasında kredi kartı edinip bu kredi kartına ait borçlarınızı düzenli ödeyerek kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.