Gündem

Balıkesir’de üretildi! Coronavirüs nefesten tespit edilecek!

Corona virüsünün yayılımını engelleyecek teknolojiler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Coronavirüs nefesten tespit edilecek bir cihaz geliştirildiği öğrenildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) tarafından gerçekleştirilen projeye, Çin veri desteği sağlayacak.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü için araştırmalar devam ediyor. Türkiye’de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) corona virüsünü nefesten tespit edecek cihaz geliştridi. Cihaz için TÜBİTAK-MAM sensör üretimi Çin’in ise veri desteği sağlayacağı öğrenildi.

Milyonlarca insanın enfekte olmasına neden olan virüsün 15 saniyede nefes yoluyla tespit edilebileceği açıklandı. Konuyla ilgili olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, İHA’ya açıklamalarda bulundu.

Yüzde yüze yakın başarı ile tespit edecek

Özdemir tarafından yapılan açıklamalarda, “Hepimizin malumu olduğu üzere dünyada ve Türkiye’de Covid-19 salgını ciddi anlamda etkisini sürdürmekte. Dolayısıyla Covid-19 salgınının bertaraf edilmesine yönelik bilim adamları çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Üniversitemiz bilim adamları da bu kapsamda önemli bir projeye imza atacaklar. Birkaç gün önce TÜBİTAK-MAM üniversitemiz öğretim üyelerinin de içerisinde olduğu önemli bir projeye olur verdi. TÜBİTAK-MAM ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi araştırmacılarının birlikte gerçekleştirecekleri Çin’in NSFC yani Çin Doğal Araştırmalar Vakfı’nın da partner olduğu bir projede yer alacağız. İnsanlık için önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar Covid 19’u tespit etmek sürüntü veya kan PCR testleri ile gerçekleştirilmekteydi. Öğretim üyelerimizin Çin ve TÜBİTAK ile birlikte yapacakları ortak çalışma çerçevesinde bir yıl sonra artık nefes yoluyla da Covid-19’un izlerinin yakalanabileceği hatta yüzde 100’e yakın bir başarı ile tespit edilebileceğini düşünüyoruz. Çalışmalar başlamak üzere. Hem Çin hem de Türkiye tarafı projeyi kabul etti. Hocalarımız kolları sıvadı” ifadeleri kullanıldı.

Dünya çapında önemli bir proje

Rektör Özdemir üretilecek cihazın alkolmetreye benzer bir teknikle çalışacağını ifade ederek, “Projemizde önemli ortak TÜBİTAK – MAM. Biz de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak partneriz. Maltepe Üniversitesi de var. Bu üç kurum belki de projenin en önemli ayağını gerçekleştirecekler. Biz projenin cihaz kısmını üreteceğiz. Bu cihaz trafik polislerinin kullandığı alkolmetreye benzer nefes yoluyla Covid-19’u tespit edecek bir cihaz olarak düşünülebilir. Cihazın sensör kısımlarını TÜBİTAK-MAM üretecek. Biz de üniversite olarak cihaz kısmını üreteceğiz. Çin ise cihazın ve sensörün üretilmesine veri seti ile destek olacak. Çin de hem Covid-19 hastalarından hem de bu hastalığı taşımayan insanlardan nefes örnekleri toplanarak bunları analiz ederek bu cihazın üretilmesine ve kimyasal izlerin tespit edilmesine destek verecek. Dünya çapında önemli bir proje diye düşünüyoruz. Bu cihazın bir önemi de sadece Covid-19 için değil önümüzdeki yıllarda oluşabilecek benzer hastalıklarda da tespit için kullanılması sağlanabilecek. 15 saniye içinde cihaz Covid-19’u tespit edebilecek. Biz bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, üniversitelere, teknolojiye ve bilime verdiği önemden dolayı da teşekkür ediyoruz” dedi.