Gündem

Bakanlık’tan son dakika açıklaması: O rapor hakkında açıklama yaptı, endişeleri teyid eder nitelikte!

Son dakika… Bakanlık resmi internet sitesi üzerinden yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada o rapora ilişkin değerlendirmede bulunuldu. Söz konusu açıklamada, “BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki duruma dair ahiren yayımlanan raporu, Bölge’de yaşayan Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara ilişkin ülkemiz ve uluslararası kamuoyunda dile getirilen endişeleri teyid eder niteliktedir.” Denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi raporuyla ilgili açıklama yaptı.

Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

SC-25, 8 Eylül 2022, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki İnsan Hakları Durumuna İlişkin Olarak BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Tarafından Yayımlanan Rapor Hakkındaki Soruya Cevabı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki duruma dair ahiren yayımlanan raporu, Bölge’de yaşayan Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara ilişkin ülkemiz ve uluslararası kamuoyunda dile getirilen endişeleri teyid eder niteliktedir.

Bu bakımdan raporun içerdiği tespit ve değerlendirmelerin dikkate alınması önem taşımaktadır.

Uygur Türkleri’nin refah ve huzur içinde yaşamalarına, temel hak ve özgürlüklerinin korunmasına ilişkin beklenti ve hassasiyetlerimiz gerek ÇHC makamlarıyla ikili düzeydeki temaslarımızda, gerek Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası platformlarda vurgulanmaktadır.

Nitekim, ÇHC’nin daveti üzerine ülkemizden bir heyetin ve ayrıca Pekin Büyükelçimizin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni ziyaretleri bir süredir gündemdedir. Ziyaretlerin anlamlı, kapsamlı ve engelsiz olarak yapılmasına yönelik beklentilerimiz karşılandığı takdirde sözkonusu ziyaretler gerçekleştirilebilecektir.