Kamu

Bakanlık duyurdu: Bunlara yatırım yapanlar kazanır!

Tarım ve Orman Bakanlığı tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü salgını sonrası gıda üretimi için düğmeye bastı. Bakanlık tarafından tarım üreticilerine zeytin, ceviz ve badem bahçesine yatırım yapması konusunda duyuruda bulunuldu. Yapılan açıklamalarda bu ürünlere yatırım yapanların karlı çıkacağı bildirildi.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını sonrası dünyada ve Türkiye’de gıda üretiminin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı salgın sonrası üretim için düğmeye bastı. Tarım üreticilerine özellikle zeytin, ceviz ve badem bahçesine yapacakları yatırımlarla karlı çıkacakları bildirildi. Konu hakkında açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yakın zamanda ortaya çıkan ve etkilerini halihazırda görmeye devam ettiğimiz Kovid-19 salgını da bu ihtiyacın büyüklüğünü bir kez daha hatırlattı. Ülkemizin tarımsal üretimde kullanabileceği alanları tamamıyla değerlendirmek ve üretimde daha yetkin bir konuma gelmek için yeni üreticilere ihtiyaç duyulmaktadır. Zeytin, ceviz ve badem bahçe tesisi yatırımları sayesinde, işlemeli tarıma uygun olmayan, eğimli ve marjinal özellikteki arazilerin değerlendirilmesiyle söz konusu arazilerin karlı bir yatırım alanına dönüştürülmesi mümkün olacaktır.” İfadelerini kullandı.

Verilecek destekler açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı üreticilere üretimde yol göstermesi için bir rehber de hazırladı. Bakanlık tarafından hazırlanan rehberde zeytin, ceviz ve badem bahçelerine yapılacak yatırımlarda, fidan, hibe, faiz indirimli kredi destekleri verileceği açıklandı. Ayrıca yatırımcılara yönelik 1000 dekarlık alan için arazi bedeli hariç örnek bir yatırım fizibilitesi de rehbere eklendi.

Yedinci yılda kar getiriyor

Yatırım yapılan ürünlerin beşinci yılda gelir getirmeye, yedinci yılda ise kar getirmeye başlayacağı belirtildi. Sekizinci yılda ise üreticiler yatırım ve işletme masraflarını karşılayabilecekler. Üreticiler için hazırlanan rehberde sadece destekler değil aynı zamanda bahçelerin kurulumu hakkında da bilgilere yer verildi. Yapılan bilgilendirmelerde, “Bahçe tesisinden önce bu unsurların konu uzmanları tarafından her yönüyle etüt edilmesi ve buna göre bahçe tesis edilmesi karlı bir üretim için önemli katkı sağlamaktadır. Bahçelerin kurulacağı bölgede iklim ve diğer ekolojik koşulların uygunluğu, teknik bakım işlemlerinin usulüne uygun olarak yerine getirilmesi, yer ve çeşit seçiminin önemi, büyük pazarlara yakınlık, iç ve dış ticaret imkanları dikkate alındığında karlı bir tarımsal üretim alanına yatırım yapılacağı değerlendirilmektedir.” İfadeleri kullanıldı.