Ekonomi

Bakan Pakdemirli’den önemli açıklama: 6 Kasım itibariyle ilk kez başladı!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne kanatlı et ve ürünleri ihracatının yapılması hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli tarafından yapılan açıklamalarda, “Ülkemizden Çin’e ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatı gerçekleştirilecek. “ ifadeleri kullanıldı. Pakdemirli, 6 Kasım itibarıyla ilk kez kanatlı et ve ürün ihracatının başladığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne kanatlı et ve ürünleri ihracatının yapılması hakkında yazılı açıklamada bulundu. Türkiye’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne kanatlı eti ve ürünleri ihracatının yapılması amacıyla yürütülen çalışmaların sonuç gösterdiğini belirten Bakan Pakdemirli, 6 Kasım itibariyle ilk kez kanatlı eti ve ürünlerinin ihracatının başladığını söyledi.

Sektörümüz açısından çok önemli

Türkiye’den Çin’e İhraç Edilebilecek Kanatlıların Denetimi, Karantina ve Veteriner Sağlık Şartları Hakkında Protokol Taslağında anlaşma sağlandı. Konuya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Bakan Pakdemirli, “Ülkemizden Çin’e ilk kez kanatlı eti ve ürünleri ihracatı gerçekleştirildi. Bakanlığımız tarafından uzun süren çalışmalar sonucunda, kanatlı eti ve ürünlerinin ihracatında, dünyanın önemli ithalatçılarından biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kapıları Türk kanatlı sektörüne açması, sektörümüz açısından çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte daha fazla kanatlı işletmesinin ihracat yapması için bakanlık olarak onaylı işletme sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Toplam 73 ülkeye ihraç ediyoruz

Türkiye’nin kanatlı et üretiminde dünyada sayılı ülkelerden biri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Üretimden tüketime tüm aşamalarda gıda güvenilirliğini uyguluyoruz. Bu güvenilirliği sağladığımız için söz konusu ürünlerimizi Japonya, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Orta Doğu ülkelerinin de dâhil olduğu toplam 73 ülkeye ihraç etmekteyiz. 2019 yılında 613 milyon dolar, kanatlı et ve ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde bu ihracatımızı daha artırmayı hedefliyoruz.” Açıklamasını yaptı.

Pakdemirli’nin açıklamalarına göre, 2020 yılı içerisinde Çin’e süt ürünleri ihracatının da başladığını ve 56 işletmenin onaylandı.

Ayrıca Türkiye’de hazırlanan veteriner sağlık sertifikası modeli ve ülkemizden ihracat talebi bulunan 38 adet işletme bilgisi Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerine iletildi.