Gündem

Bakan Kurum’dan flaş açıklama: Türkiye’nin her yerinde zorunlu olacak!

Yerli otomobilin Bursa Gemlik’te tesisinin temellerinin atılması ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yerli otomobil hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum tarafından yapılan açıklamalarda, tüm yurtta elektrikli araçlar için ayrılacak, şarj istasyonlarının zorunlu olacağı ifade edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yerli otomobilin şarj ünitelerinin yapım sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yerli otomobil tesisindeki faaliyetlerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar ile yakından takip edildiğini söyleyen Bakan Kurum, 2023 yılında yola çıkacak yerli otomobiller için, Türkiye’nin her yerinde elektrikli şarj istasyonlarının zorunlu hale geleceği belirtildi.

Her 50 park yerinden bir tanesinde olacak

Bakan Kurum konuya ilişkin açıklamasında, “Yerli otomobilimizin 2023 yılında yola çıkmasıyla birlikte konutlarda, AVM’lerde, yollarda elektrikli şarj istasyonları ihtiyacı ortaya çıkacak. Buna ilişkin de hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla ortak bir proje yürütüyoruz. Bu çerçevede hem Otopark Yönetmeliği’nde hem de İmar Yönetmeliği’nde düzenlemeler yapacağız. Otopark Yönetmeliği’nde yapacağımız düzenlemeyle birlikte her 50 park yerinden bir tanesi elektrikli araçlar için ayrılacak, şarj istasyonları olacak, bu zorunlu hale geliyor.” İfadelerini kullandı.

Simülasyonlar gerçekleştiriliyor

İhtiyaç olan şarj istasyonlarına yenilerinin ekleneceğini söyleyen Bakan Kurum, “Şarjın ne kadar gideceğine dair simülasyonu yapıyoruz. Edirne’den yola çıkan bir Kars’a, Ardahan’a, doğudan batıya, kuzeyden güneye nasıl gitmesi gerekiyorsa o çerçevede simülasyonlar yapılıyor. İhtiyaç olan şarj istasyonlarını mevcutlara ekleyerek, yeni yapılması gerekiyorsa da yenilerinin düzenlemelerini yaparak hayata geçireceğiz.” dedi