Gündem

Bakan Kurum, “Marmara Denizi’nde müsilaj” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, son dönemlerde Marmara Denizi’nde bir kez daha görülmeye başladığı iddia edilen müsilaj hakkında açıklamalarda bulundu. Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı’nda konu hakkında konuşan Bakan Kurum, “Marmara Denizi’nin yüzeyinde de değil derininde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu ‘müsilaj olmayacak’ anlamına gelmemektedir.” ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında, Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen toplantıda Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri ve İBB’ye bağlı çeşitli kuruluşların yöneticileri yer aldı. Bakan Murat Kurum, toplantı sonrasında çeşitli açıklamalarda bulundu.

Müsilaj Konusu Yeniden Gündemde

Son dönemlerde Marmara Denizi üzerinde bir kez daha müsilaj görüldüğü iddialarının ve konuya ilişkin görüntülerin ortaya çıkmasıyla birlikte, müsilaj konusu yeniden gündeme geldi. Kurum konuya ilişkin açıklamasında “Marmara Denizi’nde izleme faaliyetlerini yapıyoruz. Bakanlık olarak izleme ağımızı müsilaj özelinde de aslında genişlettik ve 152 noktada izleme faaliyetlerimizi artırmak suretiyle anbean yapıyoruz. Haziran ayında 234, Temmuz-Eylül aylarında 207, Ocak 2022’de de 107 noktada izleme yaptık” dedi.

“Yüzeye Vurmuş Herhangi Bir Müsilaj Tabakası Yoktur”

Bakan Kurum, açıklamasının devamında yapılan izleme faaliyetlerinin çok olumlu olduğunu, Haziran ayında yoğun şekilde denizlerde görülen ve özellikle de yaz başında 10-25 metre derinlikte sıkışan müsilaj tabakalarının, 26 Ocak 2022 tarihli ölçümlerde gözlemlenmediğini belirtti. Kurum açıklamasında “Son haberde bahsi geçen bir bölge vardı ‘Çanakkale’de müsilaj görüldü’ diye. Bizim yapmış olduğumuz tespitlerde ne sahada ne uydu görüntülerinde yüzeye vurmuş herhangi bir müsilaj tabakası yoktur. Şunu da net ifade etmek isterim ki; Marmara’da yaptığımız bilimsel araştırmalar, yine ODTÜ MARMOD kapsamında ve diğer üniversitelerimiz ile yaptığımız çalışmalar neticesinde de Marmara Denizi’nin yüzeyinde de değil, dibinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu ‘müsilaj olmayacak’ anlamına da gelmemektedir.” dedi.