Gündem

Bakan Kurum: İzmir’de ev sahiplerine 13 bin TL, kiracılara 5 bin TL yardım!

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından yetkilerin açıklamaları devam ediyor. Bu kapsamda bilgilendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin olarak, ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da 5 bin lira yardım yapılacağını ifade etti.

İzmir’de meydana gelen yıkıcı depremin izlerini silmek için çalışmalar devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum deprem çalışmaları hakkında basına açıklamalarda bulundu. Bayraklı ilçesinde hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını açıklayan Bakan Kurum, “Tüm İzmir genelinde 75 bin 934 binada 411 bin bağımsız bölümün incelemesi yapıldı. Şu an için acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 342 oldu, bağımsız bölüm sayısı da 4 bin 350’ye ulaşmış durumda.” İfadelerini kullandı.

Deprem nedeniyle ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceklerini de açıklamalarında bildirdi.

İşte Bakan Kurum’un açıklamalarından satırbaşları:

İzmirli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için şu an için 38 milyon TL kaynak aktarıldı Bakanlıklarımızca. Onlar da taşınma, kira ve eşya yardımı olarak vatandaşlarımızın hesaplarına yatırılmaya devam ediyor.

Eşyasını alamayan vatandaşlara 30 bin TL, ev sahibi vatandaşlarımıza 13 bin TL, kiracılara 5 bin TL yardım yapılıyor.

Orta hasarlı binalarımız için de ev sahiplerimize 5 bin TL, kiracılara da 2 bin 500 TL taşınma ve kira yardımı ödemeleri her gün tespitler bittikçe vatandaşlarımızın hesabına yatıyor.

DASK çerçevesinde hem Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde hem de Rıza Bey Apartmanı yanında bir büro açıldı. Bu başvurular da bu alanlara yapılabilir. Yapılan incelemelerde 13 bin 500 hasar ihbarı alındı. Şu ana kadar da 7.1 milyon TL ödeme yapıldı.

Evi yıkılan her vatandaşa zemin+5 kat / 2+1 dairelerden birer tane vereceğiz. Fazla dairesi olanlara da rezerv alandan karşılamak suretiyle bir çözüm sunmuş olacağız. Bir yıl içinde tamamlanacak şekilde projelerimiz yürütülüyor. AFAD’dan hak sahibi olan vatandaşlarımız, iki yıl ödemesiz, 18 yıl 0 faizle ödeyecekler.