Gündem

Bakan Koca’dan son dakika açıklaması! Türkiye’de koronavirüs son durum…

Son dakika haberi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yaptı. İşte Bakan Koca'nın açıklamaları...

Son dakika… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, can kaybı 277 oldu açıklamasında bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları;

Koronavirüs salgınında dünyada gelinen nokta artık olayın başlangıç günlerin bile unutturdu. Herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz. Dünyanın her ülkesi bu savaşta ayrı bir cephe. Karşımızda sürekli hareket halinde olan koyduğumuz sınırlarda zayıf noktaları tehdit eden bir düşman var. Dayanışma şimdi izolasyonla gerçekleşiyor. Aziz milletim koronavirüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur.

Hastalık Türkiye’ye geldiğinde bu mücadelesi asıl silahımızın izolasyon olduğunu söyledik. İlaç aşı çalışmaların sürdüren insanlar bize ne diyor ona bakmalıyız. Tıp temastan kaçın araya mesafe koy diyor. Bu temel kural uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz. Yakınlarınızı uyarmanız gibi bir sorumluluğunuz var. Özgürlüğümüzü kısıtlayan biz değiliz. Özgürlüğümüzü risk kısıtlıyor. İzolasyon gerekli olan mücadele şartıdır. Herhangi birimizin tavizi ciddi sonuçlar demektir. Bugünler şüphesiz geçicidir. Bugün ödevimizi ne kadar iyi yaparsak yarın bununla o kadar övüneceğiz. Bundan bir an için şüphe duymuyorum. Bir yönüyle bu bir savaştır. Hedefimiz bu savaştan en az can kaybıyla çıkmaktır. Virüsün bütün gücünün ne olduğunu size söyleyeyim. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır.

Bu mücadelede stratejimiz sabit hayat olmalıdır. Şehirlerde hareketlilik ne kadar azalırsa o kadar hızlı galip geliriz. Son 24 saatte yapılan test sayısı 14396 bugünkü vaka sayısı 2148 bugün hayatını kaybedenlerin sayısı 63.

Bu süreçte toplam takibini yaptığımız vakaların taradığımızda ortaya çıkan tabloda 47 bin 156 kişi oldu. Sahadaki hekimlerimizle yürütüyoruz. Bu arada aile hekimlerimize de teşekkür etmek istiyorum.

Bir hasta bulaştırdığı kişi sayısı en az 30. Bu herhangi bir tablo değil bu isimleri belli olan somut bir örnek. Yani virüs bu kadar kolay yayılıyor. Herkesin şu dönemde şüpheli gibi görüp evinde izole etmesini önemsiyoruz. Bulaştıran kişi ise hastaneye bile yatmadı ama 3 kişinin hayatını kaybetmesine 12 kişinin de pozitif olduğunu görüyoruz. Özellikle şunu söylemek istiyorum virüs çok kolay bulaşıyor. Biz daha önce bunu böyle bilmiyorduk. Çok kolay bulaştığını ve o nedenle izolasyonun son derece önemli olduğunu tekrar altını çizdik. BU virüs bütün dünyaya yayılımı 3 ayda oldu.

Çin’den getirdiğimiz sistem dahil olmak üzere devreye girdi. Daha önce elimizde 1 milyon kit olduğunu söylemiştik. Haftaya 20-25 bin aralığına çok rahat çıkacağını düşünüyorum. Biz sahayı çok taramak istiyoruz. Test sayısı her geçen gün daha da artacak. Önemli olan hayatını kaybedenlerin sayısının minimalize etmek.

Bu toplam vaka sayımızı gün ve gün gösteren tablo. Aşağıda da hayatını kaybeden vakalarımız ile ilgili tablo.

Sayılarımız artıyor ama vakalarımız içerisindeki ölüm oranımız yüzde 1,58 bu anlamda birçok ülkeden aşağıdayız. Hedefimizi hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısını azaltmak

Bu da bütün illerimizdeki dağılım. Dün itibariyle bir ilimizde görülmemişti o ilimizde de iki vaka oldu. Bütün illerimizde bu virüsün olduğunu görüyoruz. Daha çok vakanın İstanbul olduğunu görüyoruz. İstanbul’daki vaka sayısı 8 bin 857 yani vakaların yüzde 60’ı. Onu İzmir izliyor sonra Ankara, Konya ve Kocaeli var.

Yoğun bakımda olanların yüzde 75’i 60 yaşın üzerinde.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 277’YE YÜKSELDİ

Mücadelenin temelinde kişiler var. Lise öğrencisinden akademisyenine kadar bütün insanımız var. Bugünler tahammül ve dirayet günleridir. Bugünler şüphesiz geçicidir. Bir yönüyle bu bir savaştır. Halk sağlığı savaştır. Mümkün olduğu kadar bu savaştan ölmeden çıkmak erkenden kontrole almaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır. Bu savaşta bu gücü tanımayalım. Sizleri bu savaşta kahraman olmaya davet ediyorum. Eğer bunu başaramazsak kayıplarımız artacak. Yuvamız gücümüz olmalıdır. Şehirlerde hareketlilik ne kadar az olursa o kadar galip gelirsiniz. Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396, vaka sayısı 2 bin 148. Hayatını kaybedenlerin sayısı 63. Toplam 333 hastamız iyileşti. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 277 oldu.