GündemSağlık

Bakan Koca aşı müjdesi vererek; “Tünelin ucu ve ışık görüldü!” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunarak, "Aşı için 2,3 aylık zaman kaldığı düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü" dedi. Koca, İzmir'deki vaka oranını da açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Umutlu konuşan Bakan Koca, aşı için tarih verdi.

İŞTE BAKAN KOCA’NIN AÇIKLAMALARI:

“Avrupa’da vaka sayılarında artış var. Maalesef dünya vaka tespitinde istekli ve kararlı değildir. Dünya nüfusunun bu kadar hareketli olduğu çağda endişe verici olan vaka tespit edilmemesidir. Amacı etkin mücadele olan vakaya ulaşır.”

“TÜNELİN UCU GÖRÜLDÜ!”

“Ruh durumlarımız da değişti. Bazı konularda fikir birliğine daha kolay ulaşıyoruz. Herkes bir yorum bir sorun ileri sürebilir. Bu noktada unutulmaması gereken toplumun ortak bir meselesini ele aldığımız bunu yaparken toplumun görünün çıkarlarını korumamız gerektiği gerçeğidir. Herkes biliyor k birçok yerde yaklaşık yarı yarıya bir düşüş sağladık. Aşı için 2,3 aylık zaman kaldığı düşünülürse tünelin ucu ve ışık göründü.”

“HER VAKA HASTA DEĞİLDİR!”

“Her şeyden önce kelimeleri yerli yerinde kullanmak gerekir. Artık dalgalardan piklerden değil tedaviden bağışıklıktan bahsediyoruz. Testten ve vakadan bahsederken daha çok taşıyıcıdan ağır hastadan bahsediyoruz. Her vaka hasta değildir. Testi pozitif çıkmasına rağmen hiç semptom göstermeyenler var. Ekiplerimiz onları tespit ediyor. Tespit ve izole edilmezlerse salgının büyümesine yol açarlar. Söz konusu şartlar yerine getirildiği için bu kişilerin salgın için birinci derecen önemi yoktur.”

“Artış gösteren hasta sayısına karşı, öne çıkan konu sağlık sisteminin gücünü korumasıdır. Durumun özeti şudur, test sonucu pozitif çıkan her bir kişi bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Bir kısmının evde önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hasta kelimesi ile testi pozitif çıkmış vakanın anlamı aynı değildir. Türkiye’de ölüm bilgileri iki kaynakta toplanmaktadır. Biri Belediyelerin veri tabanında bulunan defin sayıları, diğeri Türkiye İstatistik Kurumudur. Ölüm sayılarıyla skor arayışında olanlar, sayılar daha yüksek çıkarmak isteyenler nereden dayanak alıyor?”

ÖLÜM SAYILARIYLA İLGİLİ İDDİALARA CEVAP VERDİ

“Ölüm kayıtlarına hastalığa bağlı ölüm için bulaşıcı olan hastalık ve bulaşıcı olmayan hastalık olarak hane eklenmiştir. Buradan covid 19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı tek hastalığın Covid olduğunu düşünen varsa yanılıyor. Belediyelerin e devlet tabanında da yer alan mezarlık bölümünde defin bölümleri yer alır. Ölen kişi ya öldüğü ilde ya da ikametinin olduğu yerde ya da memleketinde olmak üzere 3 farklı yerde defin edilebilir. TÜİK’te dağılım, ölen kişilerin ikamet adresine göre yapılmaktadır. Ölüm bildiriminde kullanılan form yeni değildir. Yıl sonu beklenirse iki kaydın aynı olduğu görülecektir. 2020 yılındayız. Hayatta olanı ölmüş gösteremeyeceğiniz gibi, öleni de hayatta göstermeniz mümkün değildir. Bu açıklamaları yapmak zorunda bırakıldığımız için gerçekten üzgünüz.”

“İZMİR’DE VAKA SAYISI YÜZDE 26 AZALDI!”

“Diyarbakır, Van, İzmir ve Van’ı ziyaret etmiştik. 23 ilimizin sağlık alt yapılarını detaylı masaya yatırdık. Ankara’daki durumu değerlendirmiştik. Bu artış sadece Ankara ile sınırlı değil, Anadolu’yu etkiliyordu. Ankara’daki hasta sayısı iki haftada yarı yarıya azaldı. Aldığımız tedbirlerle son 10 gün içinde günlük hasta sayısı yüzde 60’a yakın azaldı. İstanbul’un iki katı olan vaka sayısı İstanbul’un da altına indi. Yoğun bakım ve ağır hasta sayımız da azalmış oldu. İstanbul’da vaka sayısı, yüzde 2.8 oranında düştü. Vaka sayısı İzmir’de yüzde 26, Konya’da yüzde 43.5 oranında düştü.” dedi.