Gündem

Bakan Çavuşoğlu’ndan Oruç Reis açıklaması: Geri dönecek!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin bakım için geri döndüğünü belirterek, “Yavuz ve Barbaros Hayrettin Paşa da bölgeye döndü çalışmalarını yapıyor. Geri dönecek” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında açıklamlarda bulundu. CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında katılan Çaavuşoğlu, “Öncelikle bu söylemleriyle Yunanistan’ın maksimalist davranışlarından vazgeçmesi lazım, Herkesle müzakere edebileceğimiz söylüyoruz. Yunanistan önkoşul koymaya başladığı zaman bizim de önkoşullarımız var. Bizim de ortaya koyacağımız tezlerimiz ve taleplerimiz var. Yunanistan’da koşullarımızı yerine getirmek zorunda” dedi.

“YUNANİSTAN’A TEKLİFLERDE BULUNDUK”

Yunanistan ile birkaç kes temas kurduklarını aktaran Çavuşoğlu, “Bunlardan bir tanesi çekip bunları görüşürüm demek görüşmelerin kapsamını bilmiyorlar ya da diğer konularda çözüme yanaşmak istemiyorlar tezleri zayıf. Anlaşmalarla çözülemeyen anlaşmalarla sorunları nasıl çözeceğimizin konuşulacağı bir mekanizmadır. Bir tanesini içeriden çıkarmak değil hepsini paket halinde konuşmakta fayda var. Biz çok samimi şekilde Yunanistan ile var olan meseleleri çözmek için samimi tekliflerde bulunduk. İyi niyet gösterdik ama Yunanistan buna yanaşmadı” ifadelerini kullandı.

ORUÇ REİS NEDEN ANTALYA’YA DÖNDÜ?

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in bakım için geri döndüğünün altını çizen Bakan Çavuş, “Enerji Bakanlığımız bir bölgede gemimizin ne kadar araştırma yapacağını söylüyor. Sondajda tahmin biraz daha farklı oluyor. Sismik araştırmada gemi doğudan batıya kuzeyden güneye giderek o kablolarla gemi röntgen çekiyor. Navtex’i bölge bölge yayınlamak durumundasın. 90 gün yaklaşık bu faaliyetler sürecek dedik. Peki gemilerde ve uçaklarda hatta araçlarda rutin bakımlar var. Şimdi uçuş planınızı da yaparsınız ama periyodik bakımları yapmak durumundasınız. Sonuçta periyodik bakım zamanı geldiği zaman gemi limana gelir açıklara gelir. Bakımı yapıldıktan sonra görev yerine döner. Yavuz ve Barbaros Hayrettin Paşa da bölgeye döndü çalışmalarını yapıyor. Bakım birkaç hafta sürer” diye konuştu.