Gündem

Bakan Albayrak: Corona virüse rağmen bu yılı büyüme ile kapatacağız!

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak tarafından yapılan açıklamalarda, “Bu krize rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, inşallah pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz." İfadeleri kullanıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TRT Habere önemli açıklamalarda bulundu. Corona virüsü krizine rağmen küçülme değil büyüme düşündüklerini söyleyen Albayrak, “Bu krize rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, inşallah pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin dünyaya göre daha avantajlı olduğunu vurgulayan Albayrak, “Bu süreç de geçtiğinde dünyaya kıyasla Türkiye, pozitif ayrışan bir ülke olacak. Yılın geri kalan iki çeyreğinde Türkiye yine pozitif ayrışacak. Kriz ortaya çıktığı için büyüme beklentileri güncellenebilir ama krizden dolayı Türkiye daralacak diyenler görecekler ki biz bu süreçten pozitif ayrışarak çıkacağız. dedi.

Berat Albayrak tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı:

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ekonomik, sosyal, psikolojik, sağlık krizlerinden bir tanesi ile karşı karşıyayız. Bir çok yorumcuya göre; en büyük. 29 büyük buhranından bile daha büyük bir ekonomik bir krizle karşı karşıyayız ve geçmiştekilerin hiç biriyle kıyaslanmayacak şekilde bir duruş. Ekonomi durdu, tüketim durdu, iç talep durdu. Herkes evine hapsoldu.

Türkiye 2 yıldır çok büyük bir yapısal dönüşüm içerisinde. Ekonomi açısından önemli adımlar atarak, mali denge açısından, yerli paranın test edilmesi açısından, faizlerin düşmesi, enflasyonun dizginlenmesi noktasında, para politikaları konusunda bütün bu çerçevelerde öyle.

Bu süreçten dünyada hemen her ülke etkilenecek. Biz ise bu süreçten minimal bir şekilde etkilenecek şekilde çok önemli paketler hazırladık.
Türkiye ekonomik olarak çok güçlü bir durumda. Biz sağlık sistemi olarak da çok güçlüyüz bu salgın döneminde vatandaşlarımızdan hiç para talep etmedik, yaptığımız tüm testleri ücretsiz gerçekleştirdik, Avrupa bu konuda kötü bir sınav verdi.

Koronavirüs krizine rağmen, yüzde 5-10 küçülme değil, inşallah pozitif bir büyüme ile bu yılı kapatacağımızı düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte, normalleşme sürecinde iktisadi faaliyetin devamı, iç talebin normalleşmesi, sosyal ihtiyaç destek paketleri olacak. Finansman kredi destek paketleri, konutta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en uygun maliyetli uzun vadeli, farklı paketler olacak.

Türkiye, artık rekabetçi kur politikasıyla üretim odaklı üreticilerin desteklendiği yeni bir ekonomik modele geçiyor. Maliyetler ve yatırımların yüksek maliyetli faiz marjlarına değil, düşük marjlarla uzun vadeli ve öngörülebilir ve yatırım iklimine giriyoruz.